Hej. Jag och mina grannar delar på en återvinningsstation, eller det kanske heter soprum, där man lämnar in sina plast- och pappersförpackningar samt sopor i allmänhet. När jag går dit och lämnar mina sopor och förpackningar hittar jag ofta pantburkar och pantflaskor. Nu har jag börjat samla på mig dem och tar med mig dem till affären och pantar dem. Själv tycker jag min handling är ganska oskyldig och jag ser ju till att lämna tillbaka pantförpackningar på rätt ställe. Men har jag lagen på min sida? Kan det anses som att jag stjäl/snattar förpackningarna från någon?
Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.
Vad räknas som stöld?
Stöld är ett brott som regleras i 8 kap. 1 § brottsbalken. Snatteri är ett annat ord för ringa (mildare) stöld, vilket regleras i 8 kap. 2 § brottsbalken. En handling räknas som stöld om en person olovligen tar något som tillhör någon annan i syfte att tillägna sig saken. Att någon olovligen tar något innebär att ta något som denne tidigare inte hade i sin besittning, samtidigt som det rubbar någon annans besittning av saken. Att tillägna sig något betyder att göra saken till sin.
Är det olagligt att ta pantburkar som någon annan har lämnat i ett soprum?
Endast ett konkret föremål som representerar ett förmögenhetsvärde kan vara objekt för stöld. Föremålet måste även tillhöra någon annan. En sak som är övergiven av ägaren kan därmed inte vara objekt för stöld. Att lämna pantburkar/pantflaskor i ett soprum bör betraktas som att ägaren har övergivit dessa. I och med det kan du inte anses begå stöld genom att du tar med dig de kvarlämnade pantburkarna/pantflaskorna från soprummet för att panta dessa vid en affär.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar går det bra att ställa fler frågor till oss.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.