Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Är det straffbart om man har stulit något om man lämnar tillbaka stöldgodset?

Hej! Jag undrar två saker på temat stöld. Om man stjäl något från någons gård/balkong Eller dylikt, räknas detta som något mer än "stöld av normalgraden" (tex grov stöld, olaga intrång etc). Jag vet att det kan klassas som grov stöld att ta något av ringa värde ifall offret tex håller i föremålet som blir stulet.
Är det straffbart ifall man lämnar tillbaka föremålet, tex lämnar en lapp där det står när personen får tillbaka föremålet? Tacksam för svar!

Rådgivarens svar

2018-06-29

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse utifrån de omständigheter som du har nämnt. Reglerna för stöld, rån och andra tillgreppsbrott finns i kapitel 8 i brottsbalken (vanligen förkortad till BrB).

Tillgreppsbrotten

8 kap. 1 § BrB säger att ”Den som olovligen tager vad annan tillhör med uppsåt att tillägna sig det dömes, om tillgreppet innebär skada för stöld…”.  Att tillägna sig något är att göra saken till sin. Detta betyder att den som använder föremålet endast tillfälligt inte kan anses ha tillägnat sig det. Exempel kan vara om någon tar en cykel med avsikt att endast bruka den för en viss färd och sedan överge den. Men i ett sådant fall kan det då röra sig om brottet egenmäktigt förfarande.

I 8 kap. 8 § BrB sägs att den som olovligen tar och brukar eller på annat sätt tillgriper något, gör sig skyldig till egenmäktigt förfarande. Bestämmelsen är till för att skydda den person som har rätt till föremålet som olovligen tas eller brukas.

Vid bedömningen av om en stöld är grov beaktas flertalet faktorer så som om tillgreppet skett efter intrång i bostad eller om tillgreppet avsett en sak som någon bar på enligt 8 kap. 4 § BrB. Vad gäller faktorn om intrång i bostad så krävs det att bosättningen har en viss stabilitet och varaktighet, så som exempelvis permanentbostäder eller fritidshus. Det krävs dock inte att stölden har förövats genom inbrott. Men bara för att det har skett ett intrång i någons bostad behöver det inte alltid bedömas som en grov stöld. Det är en bedömning från fall till fall.

Kan det vara en grov stöld om man stulit något från en persons balkong eller gård?

Den första frågan du har ställt är huruvida det kan räknas som grov stöld om man stjäl något från någons balkong eller gård. En av faktorerna som kan leda till att stölden bedöms grov är om tjuven gör ett intrång i bostad eller annat liknande boende.

Är en balkong eller en gård att räkna som en del av boendet? Detta går att diskutera, det finns inga rättsfall från domstolarna som säger hur man ska beakta denna omständighet. Balkongen skulle man kunna säga är en del av bosättningen eftersom den räknas som en del av boendeytan och är ofta i mycket nära anslutning till resten av boendet. Det krävs heller inte att man bryter sig in någonstans för att det ska bedömas som ett intrång i bostaden. Vad gäller en gård kan man också diskutera om det hör till boendet eller inte, det är oftast på en större area och inte alltid det direkta boendet som ett hus eller en lägenhet kan vara. Men kom ihåg att bara för att det skulle räknas som en del av boendet blir det inte direkt till en grov stöld, ofta kan det vara en bedömning från fall till fall.

Är stölden straffbar om man lämnar tillbaka stöldgodset?

När det gäller en gärnings straffbarhet utgår man oftast från själva handlingen och vad gärningspersonen hade för avsikt med dådet. Som tidigare har förklarats så är det inte att räkna som en stöld om man hade för avsikt att endast tillfälligt använda föremålet (se exemplet med cykeln). Då är det inte en stöld det rör sig om. Det kan dock röra sig om brottet egenmäktigt förfarande eftersom du inte frågat om lov att låna föremålet.

Om en person däremot har för avsikt att behålla föremålet som den har tagit så räknas det som en stöld, även om gärningspersonen senare lämnar tillbaka stöldgodset. Att tjuven lämnar tillbaka stöldgodset kan dock verka i förmildrande riktning för straffet enligt 29 kap. 5 § BrB. I 29 kap. 5 § 4:e punkten BrB nämns att om gärningspersonen efter förmåga försökt förebygga, avhjälpa eller begränsa skadliga verkningar av brottet så ska det beaktas i skälig omfattning vid straffmätningen. Att lämna tillbaka stöldgods måste anses vara att avhjälpa de skadliga verkningarna av stölden.

Sammanfattning

Svaret på dina frågor blir följande. Det kan klassas som en grov stöld om man stjäl något från någons gård eller balkong men detta har inte bedömts i något vägledande rättsfall. Det beror då på hur man argumenterar för och emot huruvida det ska anses som en grov stöld. Ofta blir det hela en bedömning från fall till fall.

Stölden är fortfarande straffbar om man lämnar tillbaka stöldgodset till dess rätta ägare. Men den omständigheten kan leda till att man får ett mildare straff eftersom man då har försökt begränsa de skadliga verkningarna av brottet.

Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor gällande stöld. Om du har några följdfrågor kan du alltid vända dig med dem till Fråga Juristen!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.