Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Är det tillåtet att spela in ett samtal i smyg?

Jag har en liknande, eller förtydligande, fråga som frågan ”Får man spela in privata samtal utan samtalspartens vetskap?”. Min fundering är om jag kan spela in mitt medarbetarsamtal med min chef, utan att informera honom, så länge jag är delaktig i dialogen samt att ingen känslig information för min arbetsgivare tas upp? Om jag förstår erat svar så gör 4:9a i Brottsbalken (BrB) gällande att jag inte bryter någon lag om jag gör så, i och med att jag själv är deltagare i dialogen som spelas in. Stämmer min tolkning?

Rådgivarens svar

2020-11-09

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Kan det vara brottsligt att spela in samtal med någon annan? Olovlig avlyssning

Frågor om brott regleras i brottsbalken. Den som olovligen med tekniskt hjälpmedel i hemlighet och utan att själv delta i samtalet spelar in tal i enrum eller samtal mellan andra kan dömas för olovlig avlyssning (brottsbalken 4 kap 9 a §). Motsatsvis innebär detta att det är tillåtet att spela in samtal som man själv deltar i, även om ingen av de andra som deltar i samtalet känner till detta.

Kan det vara brottsligt att sprida vidare ett inspelat samtal med någon annan? Förtal

Det kan vara brottsligt att sprida vidare en inspelning av samtal. Detta gäller oavsett om själva inspelningen i sig varit olaglig eller inte. Det kan med andra ord vara brottsligt att sprida en inspelning av ett samtal oavsett om den som spelar in samtalet själv deltagit eller ej. I brottsbalken stadgas nämligen att den som framställer någon annan som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning döms för förtal (brottsbalken 5 kap 1 § första stycket). För att förtal ska föreligga krävs alltså något av följande:

  1. En annan person utpekas som brottsling
  2. En annan person utpekas som klandervärd i sitt levnadssätt
  3. Uppgiften är annars ägnad att utsätta en annan person för andras missaktning

Som exempel på punkt 1) kan nämnas att A påstår att B har stulit pengar från C.  Med levnadssätt enligt punkt 2) avses t ex långvarigt alkoholmissbruk eller sexuell lösaktighet. Om punkt 3) kan sägas följande. Uppgiften ska vara av nedsättande karaktär och av allvarligare beskaffenhet, men det krävs inte att uppgiften är nedsättande enligt den allmänna uppfattningen i samhället.

Det finns dock situationer då en person, trots vad som sägs ovan, inte ska dömas till förtal. Var denne skyldig att uttala sig eller var det annars med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift, och är uppgiften dessutom sann eller hade denne skälig grund för att lämna uppgiften, ska denne inte dömas till ansvar (brottsbalken 5 kap 1 § andra stycket). Det kan t ex handla om att en politiker kritiseras i en öppen debatt.

Avslutning

Det stämmer som du säger, dvs det är inte olagligt att spela in ett samtal som man själv deltar i. Det spelar heller ingen roll huruvida "känslig information" tas upp, men det viktiga då är att inte sprida informationen vidare eftersom det kan (men inte nödvändigtvid) innebära förtal.

Jag hoppas du känner att du fick svar på din fråga. Har du några vidare funderingar är du välkommen med en ny fråga.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.