Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Är det tillåtet för arbetsgivare att utföra drogtest?

Jag har blivit anklagad för att ha varit drogpåverkad på mitt jobb för 2,5-3 mån sen. De ville nu ta ett drogtest när jag var på rehab möte, då jag är sjukskriven pga min fibromyalgi. Jag gick med på det men känner mig fruktansvärt kränkt. Jag har aldrig tagit droger. När resultatet kommer, vad har jag rätt till? Har jag rätt att få veta vem som anklagat mig och är det förtal?

Rådgivarens svar

2020-09-26

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan redogör jag för vad som gäller.

Drogtestet

För arbetstagare och arbetsgivare gäller lagen om anställningsskydd (LAS). Lagen reglerar dock inte frågor om drogtester. Det finns faktiskt inte någon lag i Sverige som reglerar arbetsgivares möjligheter att drogtesta sina arbetstagare. Utgångspunkten för tillåtligheten av detta blir således anställnings- eller kollektivavtalet. Sådana avtal anses inte bindande för arbetstagaren i den meningen att arbetsgivaren inte med hjälp av tvångsmedel som vite eller skadestånd kan tvinga arbetstagaren till drogtester. Vägran från arbetstagaren kan dock utgöra saklig grund för uppsägning (LAS 7 §).

För det fall att frågan inte regleras av något avtal, har det likväl ansetts att arbetsgivaren med stöd av arbetsledningsrätten i vissa situationer kan kräva att arbetstagare underkastar sig alkohol- och drogtester.  Arbetsledningsrätten är arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet. Arbetsledningsrätten är dock inte obegränsad, utan får inte strida mot god sed på arbetsmarknaden. Vid prövningar av om arbetsgivarens beslut strider mot god sed på arbetsmarknaden gör Arbetsdomstolen en avvägning mellan arbetsgivarens intresse av att utföra drogtester gentemot arbetstagarens intresse av att värna om sin personliga integritet. Intrånget i arbetstagarens personliga integritet måste stå i rimlig proportion till det intresse arbetsgivaren vill tillgodose. I ett avgörande från Arbetsdomstolen ansågs osäkerheten i ett alkoholtest medföra ett sådant obehag för arbetstagaren att det blev orimligt i förhållandet till det vad företaget kunde uppnå (AD 1998 nr 97). Avgöranden från Arbetsdomstolen är vägledande för tolkningen och tillämpningen av arbetsrätten.

Huruvida drogtestet var tillåtet avgörs alltså i första hand av ditt anställnings- eller kollektivavtal. Arbetsledningsrätten kan i vissa situationer medföra rätt att drogtesta, men eftersom jag inte känner till omständigheterna är det svårt att uttala sig. Om frågan regleras av något avtal, finns det möjligen även reglering om vad du har rätt till, t.ex. ersättning eller dylikt. Det är dock svårt att på rak arm säga om något sådant är möjligt.

Förtal?

Förtal och förolämpning utgör brott och finns reglerade i brottsbalken (BrB). Den som utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal (BrB 5 kap. 1 §). För att brottet ska aktualiseras krävs alltså att en uppgift lämnas och att det sker till någon annan än den utpekade.

Det ska också röra sig om en uppgift, alltså ett uttalande med viss bestämdhet. Uppgiften måste inte vara nedsättande enligt samhället. Det räcker att uppgiften är ägnad att utsätta någon för andras missaktning. Uppgiften måste dock faktiskt ha lett till missaktning från andra. Utifrån vad du uppgett kan det röra sig om förtal, men det är inte säkert. En uppgift om att du använder droger har förvisso lämnats till tredje man och generellt sett får det anses som ett utpekande om att man är brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt. Det är alltså möjligt att det kan ses som förtal, men eftersom jag inte känner till alla omständigheter kan jag inte uttala mig med fullständig säkerhet.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan din arbetsgivare haft rätt att utföra drogtest. Grunden för detta måste främst ha stöd i någon form av avtal. Om det inte finns stöd där, kan möjligen arbetsledningsrätten motivera drogtest, men det beror på omständigheterna i det enskilda fallet. Eftersom det inte finns någon lagreglering så finns det inte heller något som säger vad du har rätt till. Om frågan regleras av avtal kan det möjligen finnas något reglerat där. Vidare är det utifrån vad du uppgett möjligt att förtal skett gentemot dig. Jag kan dock inte uttala mig med säkerhet eftersom jag inte har tillgång till alla detaljer, men det är tänkbart att så har skett.

Hoppas du fått svar på din fråga! Har du fler funderingar är du välkommen att vända dig till Familjens Jurist för allmän rådgivning. Är du med i en fackförening kan det vara bra att ta kontakt med dem.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden