Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Är jag berättigad till föräldrapenning baserad på min lön?

Hej!
Jag är gravid och beräknad föda i mitten av maj. Jag har studerat lärarutbildning sedan 22 januari 2019 i kombination med timjobb på en förskola. Jag slutade den anställningen den 29/8 -19 och påbörjade en timanställning på ett annat företag den 9 september tom den 30 september 2019 där utbetalningen blev på 6307 kr. Jag arbetade 16/16 dagar. Den 1a oktober 2019 började jag min tillsvidareanställning där jag fortfarande är anställd. Och from den 30 september tog jag studieuppehåll. Jag studerade med bidrag och lån. Innan mina studier påbörjades hade jag en tillsvidaretjänst. Jag har jobbat regelbundet under 240 dagar fram till beräknad förlossning dock 233 på mitt nuvarande jobb och resterande 7 dagar anställd på timme (men utan glapp mellan anställningarna). Min fråga är således: Är jag berättigad föräldrapenning baserat på den lön jag har idag, tänker främst på om jag uppfyller 240-dagars villkoret. 

Rådgivarens svar

2020-01-31

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Föräldrapenning regleras i Socialförsäkringsbalken (SFB).

 

Olika nivåer av föräldrapenning

Det finns tre olika nivåer av föräldrapenning; lägstanivån, grundnivån och sjukpenningnivån. Sjukpenningnivå är den högsta nivån, och baseras på din sjukpenninggrundande inkomst (SGI).

För att vara berättigad till föräldrapenning på sjukpenningnivå krävs att det kan fastställas en SGI för föräldern, SFB 12:21. För att kunna fastställa SGI krävs att den försäkrades årliga inkomst (1) kommer från arbete i Sverige, och (2) kommer från arbete som kan antas vara under minst 6 månader i följd, SFB 25:3. 6-månaderskravet anses uppfyllt även vid flera olika kortare anställningar som följer på varandra, så länge något arbete utförs varje månad under minst 6 månader i följd.

 

Vad innebär 240-dagarsvillkoret?

För att ha rätt till föräldrapenning på sjukpenningnivå under de första 180 dagarna som förmånen lämnas krävs även att man uppfyller 240-dagarvillkoret, som regleras i SFB 12:35.

För att uppfylla 240-dagarsvillkoret måste föräldern under 240 dagar i följd före barnets födelse (eller den beräknade tidpunkten för födelsen) haft rätt till en sjukpenning som överstiger lägstanivån för föräldrapenning, som är 180 kr om dagen, se SFB 12:24.

 

Vad gäller för dig? 

Om man räknar 240 dagar bakåt från din beräknade förlossningsdag så är man inne i perioden mellan 9/9 och 30/9 2019 då du var timanställd, som du själv konstaterar. Frågan är alltså om du även under dessa dagar av 240-dagarsperioden uppfyllde kravet; alltså om du under de dagarna hade rätt till en sjukpenning över 180 kr per dag.

Sjukpenningen är 80% av din SGI. Om du under den aktuella perioden arbetade 16 dagar och fick en lön på 6307 kr så motsvarar det en inkomst som skulle ge över 180 kr i sjukpenning per dag. Du bör därmed uppfylla 240-dagarsvillkoret och ha rätt till föräldrapenning på sjukpenningnivå, alltså baserad på din lön idag. 

 

Hoppas du har fått svar på din fråga! Om du undrar något annat är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.