Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Är man återbetalningsskyldig om en utbetalning visat sig vara felaktig?

Min son fick en återbetalning för månaders hyra flera månader efter det att han flyttat ut från sin lägenhet. Han frågade om det verkligen stämde och fick till svar att det var rätt. Eftersom mycket blivit fel under tiden han bodde i den lägenheten så utgick han från att det var rätt . 6 månader efter utbetalningen kontaktar bolaget honom och vill ha pengarna tillbaka eftersom det var ett misstag från deras sida. Är han verkligen skyldig att betala tillbaka pengarna? Det var ju de som kontaktade honom för att betala tillbaks pengarna i första skedet.

Rådgivarens svar

2021-07-01

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Jag kommer nedan att redogöra för vad som gäller vid felaktiga betalningar.

Misstagsbetalningar

Misstagsbetalningar och återbetalningskrav är inget som finns reglerat i lag. Det som gäller har sin grund i praxis (rättsfall) och en lära som kallas ”condictio indebiti”. Huvudregeln är att en felaktig betalning ska betalas tillbaka. Det finns dock ett par undantag från huvudregeln. Undantagen från återbetalning är:

- Om den som har betalat ut beloppet har gjort det medvetet och frivilligt (s.k. disposition).

eller

- Den som har mottagit betalningen har varit i god tro gällande betalningen och haft en befogad anledning att tro att pengarna tillhör hen. Sedan ska personen även i god tro ha inrättat sig efter betalningen. Det vill säga man ska inte förstått att betalningen har varit ett misstag, utan man ska ha trott att man har haft rätt till pengarna. Man ska även ha använt pengarna eller planerat sin ekonomi utefter dem.

Vanligen ligger bevisbördan på den som har mottagit pengarna att visa att man har varit i god tro. Ju längre tid som går mellan en misstagsbetalning och ett återkrav minskar risken för återbetalningsskyldighet.

Er situation

Huvudregeln är att felaktiga utbetalningar ska återbetalas. I ert fall kontaktade din son bolaget som gav besked att utbetalningen var riktig. Det talar för att din son var i god tro efter samtalet. Jag vet inte hur många månaders hyra och vilka summor det handlar om, eller vilka fel det har varit i lägenheten under tiden han har bott där som skulle ha varit skäl för en återbetalning av hyra. Det är omständigheter som kan spela in om han borde förstått att betalningen var felaktig. För att han ska undgå skyldighet att betala tillbaka pengarna måste han visa att han har varit i god tro och han ska även ha använt pengarna. Vad som talar för att han skulle kunna undgå återbetalningsskyldighet är att han kontaktade bolaget som meddelade att utbetalningen var korrekt, i kombination med fel i lägenheten. Att det tog bolaget sex månader att höra av sig är även något som kan tala till er fördel.

Avslutande rekommendation

Det går inte att ge ett exakt svar under dessa förutsättningar. Jag skulle dock rekommendera din son att i första hand kontakta bolaget igen och förklara omständigheterna och argumentera för att han varit i god tro. Om det inte löser sig på så sätt kan ni boka tid hos någon av våra kunniga jurister på Familjens Jurist som kan hjälpa er. Jag hoppas att du fick vägledning i ditt ärende och önskar er lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.