Tagit över hund. Skrivit kontrakt om överlåtelse och finns även smskontakt som visar att förslaget om överlåtelse kom från förre ägaren själv. Hon tycker nu att hon har rätt att ta tillbaka hunden. Törs jag helt förlita mej på att allt är i ordning och överlåtelsekontraktet gäller?
Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Utgångspunkten är att den som köpt en hund också är rättslig ägare till den. Jag inleder mitt svar med att beskriva vem som anses vara ägare till en hund juridiskt, jag går sen in på min rekommendation till dig.
Vem har äganderätten till en hund?
Utgångspunkten är att den som köpt hunden också är ägare till den. Det kan bevisas genom köpekontraktet alternativt om det framgår av Jordbruksverkets register över hundar och dess ägare. En juridisk utgångspunkt är att avtal ska hållas och därför bör det kontrakt ni upprättat mellan er också vara en stark bevisning för att du är ägaren.
Vad krävs för giltigt köpeavtal?
Vid köp av hund gäller normalt inget särskilt krav på formen av avtalet. Även muntliga avtal är bindande. Ett skriftligt kontrakt är dock alltid att föredra eftersom det kan bli avgörande för bevisningen.
Min rekommendation
Om du inte redan har gjort det kan du också anmäla ägarbytet hos Jordbruksverket. Det anses vara ytterligare en stark bevisning i ägarfrågor. Annars ska du kunna utgå från att hunden är din. Om den före detta ägaren vill ha tillbaka hunden kommer denna vara tvungen att gå genom domstol eller Kronofogden vilka båda prövar bevisning för att avgöra hundens rätta ägare. Sådan bevisning är i regel köpeavtal och eventuellt hundregistret hos Jordbruksverket. Dessa talar starkt till din fördel.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.