Hej, Jag skulle gå på föräldraledighet om en vecka. Nu har min arbetsgivare bett mig skjuta på föräldraledigheten i tre veckor. Min fru ska börja jobba om två veckor. Har arbetsgivaren rätt att skjuta på min föräldraledighet med så kort varsel?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga juristen.
Jag tolkar din fråga som att du vill veta huruvida en arbetsgivare kan skjuta på din föräldraledighet. Av utformningen av din fråga måste jag utgå från att du sökt föräldraledighet i tid (minst 2 månader innan) samt att du först har fått den beviljad men att de nu vill skjuta upp den.
Regler kring föräldraledighet
De bestämmelser som reglerar rätten till ledighet, ledighetens förläggning och överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare finns i föräldraledighetslagen. Dessa är en sorts minimiregler, alltså kan arbetsgivaren välja att vara mer generös gentemot arbetstagaren. Vad som gäller vid föräldraledighet kan också regleras i kollektivavtal eller individuella avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare. I kollektivavtalet kan det bland annat finnas andra regler om anmälan om ledighet, som då kan vara längre än två månader, och om ledighetens förläggning, vilket anges i 2 § i föräldraledighetslagen. Jag kommer nedan att svara på frågan utifrån reglerna som gäller enligt föräldraledighetslagen.
En förälders rätt till föräldraledighet
En förälder har rätt att vara helt ledig för vård av barn (föräldraledig), vilket anges i 3 § och 5 § i lagen. Utgångspunkten är enligt 11 § i lagen att arbetstagaren ska få ta ut hel ledighet den eller de dagar som man begär det. En förälders rätt till föräldraledighet begränsas dock till högst tre perioder på ett år enligt 10 § i lagen.
Hur bestäms förläggning av föräldraledighet?
Anmälan om föräldraledighet ska göras minst två månader före ledighetens början, eller om det inte kan ske, så snart som möjligt (13 §). Även om utgångspunkten är att man ska få ta ut hel ledighet när man begär det så måste arbetstagaren också samråda med arbetsgivaren när det kommer till ledighetens förläggning och andra frågor som rör ledigheten där bådas intressen ska beaktas. Med detta menas att arbetsgivaren och arbetstagaren, i den mån det går, ska komma överens om när arbetstagaren ska vara föräldraledig.
Om arbetstagarens önskemål om förläggning av ledigheten orsakar en påtaglig störning i verksamheten hos arbetsgivaren, är arbetstagaren skyldig att anpassa sin ledighet endast om det inte innebär en olägenhet för honom själv (14 §). Detta innebär att man som arbetstagare ibland kan behöva anpassa sin ledighet efter arbetsgivaren.
När kan en arbetsgivare neka föräldraledighet?
Utgångspunkten är alltså att man som arbetstagare har rätt att vara föräldraledig de perioder då man behöver det, under förutsättning att det sker i enlighet med reglerna i lag och kollektivavtal och det inte innebär en påtaglig störning i verksamheten för arbetsgivaren. Om anmälan exempelvis skett med för kort varsel, önskemålet rör en felaktig period, om inget samråd skett eller om det kan medföra påtaglig störning i verksamheten kan arbetsgivaren ändå ha rätt att neka föräldraledighet, även fast arbetstagarens rätt till ledighet väger väldigt tungt. För att arbetsgivaren ska kunna neka/skjuta upp tiden för föräldraledighet på grund av att det medför en påtaglig störning i verksamheten måste arbetsgivaren motivera att det inte går att lösa störningen på något annat sätt, t.ex. genom att bedriva verksamheten med befintlig personal eller att anställa en vikarie.
Sammanfattning och råd
Huvudregel är att ni i samråd ska komma överens om när föräldraledigheten ska förläggas. Du har inte någon skyldighet att ändra på dina sökta veckor, om inte det leder till en påtaglig störning för arbetsgivaren. I ditt fall finns ingen information som tyder på att det innebär en påtaglig störning. Jag rekommenderar därför att stå på dig, eller alternativt ta kontakt med ditt fackförbund.
Jag hoppas ni har fått svar på era frågor. Har ni ytterligare funderingar, tveka inte att återkomma till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.