Hej! Jag jobbar som fastighetsskötare på ett stort fastighetsbolag. I påskas blev jag av min arbetsgivare beordrad att snöröja taket på en av våra fastigheter. Min chef sa att han skulle ha koll nere på gatan, och sa att jag skulle börja röja från taket. När jag sedan började skotta från taket stod en bil nedanför, som fick en stor mängd blötsnö och is på taket som blev ordentligt skadat. Bilen har reparerats och kostnaderna uppgick till över 20 000 kr… Jag har pratat med arbetsgivaren, som försöker säga att jag skottade helt utan att se mig för, och att jag borde ha insett att han inte hade hunnit få bort alla bilar och alla människor innan jag började röja. Kan jag behöva betala för reparationskostnaderna av bilen? Tacksam för svar.
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din frågeställning! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.
Inledningsvis ska konstateras att den berörda frågan behandlas i enlighet med skadeståndslagen (SkL) då frågan rör ett utomkontraktuellt skadeståndsansvar.
Förutsättningar för skadeståndsansvar enligt SkL
Utgångspunkten är att den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar en person- eller sakskada ska ersätta skadan, 2 kap. 1 § SkL. Enligt bestämmelsen, den så kallade culparegeln, förutsätts för skadeståndsansvar dels att handlandet innefattar ett åsidosättande av en uppställd handlings- eller aktsamhetsnorm och dels att handlandet vid en subjektiv bedömning kan tillräknas den enskilde som uppsåtligt eller vårdslöst. Det krävs även att det föreligger ett relevant orsakssamband mellan handlandet och den uppkomna skadan, det vill säga att det måste ha varit ditt agerande som rent faktiskt ledde till att skadan inträffade. Detta orsakssamband benämns adekvat kausalitet.
Avseende skador som en arbetstagare vållar, finns det så kallade principalansvaret vilket stadgar att arbetsgivaren svarar för skador som arbetstagaren vållar dels genom fel eller försummelse och dels i tjänsten, 3 kap. 1 § p. 1 SkL. Av 4 kap. 1 § SkL framgår ett undantag från huvudregeln om att arbetsgivaren varar för skador som arbetstagaren orsakat, nämligen då arbetstagaren genom fel eller försummelse vållat skada i tjänsten och det föreligger synnerliga skäl som med hänsyn till handlingens beskaffenhet, arbetstagarens ställning, den skadelidandes intresse och övriga omständigheter tyder på att arbetstagaren istället ska hållas ansvarig.
Tillämpning av reglerna i just ditt fall
Till att börja med ska konstateras att du rent faktiskt har orsakat en sakskada på annans egendom, genom att röja snö på dennes biltak vilket har lett till omfattande reparationskostnader. Även adekvansbedömningen är uppfylld, då det är en relevant och påräknelig skada som inträffat till följd av snöröjningen, nämligen att en bil stod under fastighetens tak som träffades av den nedfallande snön. Vad avser uppsåts- och oaktsamhetsbedömningen, tyder ingenting på att skadan har vållats uppsåtligen, utan här blir istället en bedömning i huruvida ditt handlande är att anses som vårdslöst eller inte. Att från en fastighet skotta tungt fallande snö och is utan att vara helt säker på att det inte finns någon eller något som kan skadas nedanför utgör utan tvekan en vårdslös handling, varför svaret är jakande. Frågan är därmed om den vårdslösa handlingen faller under principalansvaret enligt 3 kap. 1 § p. 1 SkL eller under arbetstagarens skadeståndsansvar enligt 4 kap. 1 § SkL.
Det faktum att handlingen har vidtagits i direkt anslutning till en av era fastigheter samt att du har agerat på uppdrag/order av din arbetsgivare, tyder på att skadan har vållats i tjänsten. Därmed kan konstateras att principalansvaret blir aktuellt i det här fallet, med följd att det är din arbetsgivare som ansvarar för den skada som orsakats bilägaren. Härnäst bör däremot undersökas om undantaget från principalansvaret blir aktuellt, nämligen om det föreligger synnerliga skäl för att arbetstagaren ska hållas ansvarig för den uppkomna skadan. Några synnerliga skäl föreligger emellertid inte i detta fall, varför 4 kap. 1 § SkL inte blir aktuell att tillämpa.
Sammanfattning av ovan redogörelse
Utgångspunkten är att den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar en person- eller sakskada ska ersätta skadan, 2 kap. 1 § SkL. Vad gäller skador som orsakas av en arbetstagare, gäller emellertid att arbetsgivaren svarar för dessa, förutsatt att arbetstagaren har vållat skadan genom fel eller försummelse i tjänsten samt att det inte föreligger synnerliga skäl mot att denna princip ska tillämpas. Av de omständigheter du beskrivit kan konstateras att förutsättningarna i 3 kap. 1 § p. 1 SkL är uppfyllda samt att det inte föreligger några synnerliga skäl i enlighet med 4 kap. 1 § SkL, vilket leder till att din arbetsgivare ska ansvara för den uppkomna skadan!
Jag hoppas att du är nöjd med den redogörelse du har fått av situationen, samt råder dig att kontakta våra jurister på Familjens jurist om du önskar någon ytterligare hjälp här.
Vänligen,
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.