Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Arbetstagarens lojalitetsplikt gentemot sin arbetsgivare

Hej!

Jag är anställd på ett försäkringsbolag. Har en plan på att starta ett aktiebolag som i viss grad har konkurrerande verksamhet, inte direkt men indirekt skulle jag säga. Det handlar om försäkringsförmedling (skadeförsäkring).

Planen har delvis redan skridit till verket. Två vänner står som styrelseledamot respektive suppleant, och i dagsläget har bolaget ingen anställd. Jag själv äger enbart aktierna (till 100%) i bolaget, samt att företagets postadress är lika med min postadress.

Och där är läget nu. Min framtida plan är att både ingå i bolagsstyrelsen och arbeta i företaget, men givetvis efter att uppsägningstiden på nuvarande anställning löpt ut.

Mig veterligen har jag såhär långt inte klivit över någon illojalitetsgräns mot min arbetsgivare, och jag har naturligtvis ingen avsikt att göra det.

Nu har det dock hänt att en vän till mig påstått att aktieägarskap och/eller att min postadress är företagets postadress är illojalt om parallell anställning pågår i ett bolag med direkt/indirekt verksamhet. Är det så?

I min värld får jag ju äga aktier i vilket bolag jag vill. Låt säga att jag jobbar på Telia där jag har en "vanlig" anställning utan styrelseinblandning etc. (såsom det ser ut där jag är anställd för tillfället alltså), det hindrar väl mig inte att äga aktier i Telenor? Och styrelsen/beslutsfattare får väl ange vilken postadress de än vill att posten ska gå till?

Ovanstående styckes situation, som jag aldrig varit med att någon anmärkt på, är enligt mig densamma som den som gäller mig i nämnda aktiebolag jag äger till 100%. Eller vad gäller?

Vid minsta lilla tvivel skulle jag uppskatta att det nämndes i ett ev. svar för jag skulle vilja veta vattentätt vad som gäller.

Rådgivarens svar

2018-09-08

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Allmän redogörelse

Din fråga berör den lojalitetsplikt som en arbetstagare har mot sin arbetsgivare. Lojalitetsplikten är en allmän princip som följer av anställningsavtalet och eventuellt även kollektivavtalet. Lojalitetsplikten innebär att arbetstagaren inte får vidta åtgärder som är ägnade att skada eller på annat sätt försvåra arbetsgivarens verksamhet. Precis som du säger har anställda inte rätt att starta en med arbetsgivaren konkurrerande verksamhet under anställningen. Redan planer på en sådan verksamhet kan under vissa omständigheter utgöra ett brott mot lojalitetsplikten, se AD 1993 nr 12. Men inte all konkurrens anses vara ett lojalitetsbrott. Konkurrens som tillfogar arbetsgivaren en påtaglig skada, t.ex. en ekonomisk förlust, eller som annars är att uppfatta som illojal gentemot arbetsgivaren är ett lojalitetsbrott, se AD 2003 nr 84.

Av praxis är det möjligt att utläsa att en följd av att en arbetstagare startar en konkurrerande verksamhet kan vara skadeståndsansvar eller avskedade. Se rättsfallet AD 2009 nr 38 där en arbetstagare ådrog sig skadeståndsansvar mot sin arbetsgivare genom att förbereda och starta en med arbetsgivaren konkurrerande verksamhet. Konsekvenser av att arbetstagaren startar en konkurrerande verksamhet kan även vara reglerat i anställningsavtalet eller kollektivavtalet.

Även lag om skydd för företagshemligheter kan bli aktuell vid frågor om arbetstagarens lojalitetsplikt. Enligt 7 § i denna lag ska en arbetstagare som uppsåtligen eller av oaktsamhet utnyttjar eller röjer en företagshemlighet hos arbetsgivaren som han eller hon har fått del av i sin anställning ersätta den skada som uppkommer genom avslöjandet eller utnyttjandet.

Sammanfattning och rekommendation

Det är tyvärr svårt att ge ett rakt och tydligt svar på om din planerade verksamhet, samt vidtagna åtgärder för att förverkliga denna, utgör ett brott mot lojalitetsplikten. Redan planer på en verksamhet kan under vissa förutsättningar innebära ett lojalitetsbrott. För att vara på den säkra sidan, och inte vidta åtgärder som kan innebär ett lojalitetsbrott gentemot sin arbetsgivare, kan det vara en bra idé att vänta med planeringen samt startandet av verksamheten tills det att anställningen har upphört.

Är ni i behov av ytterligare hjälp är ni varmt välkommen att kontakta någon av våra juristerFamiljens Jurist.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,
Sofia

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.