Om man är sjukskriven och företaget går i konkurs, har man rätt till lönegaranti för semesterersättning? Om företaget skulle bli uppköpt, har man rätt att behålla jobbet fastän man är sjukskriven?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer jag först gå igenom reglerna om arbetstagarens rätt till lönegaranti för semesterersättning. Sedan går jag rätten att behålla jobbet om företaget blir uppköpt. Slutligen kommer jag sammanfatta min bedömning och råda dig hur du kan gå vidare i ditt ärende.
Rätten till lönegaranti för semesterersättning
Nedan kommer jag bedöma om arbetstagaren har rätt till lönegaranti för semesterersättning, om denne är sjukskriven och företaget går i konkurs.
Lönegaranti innebär att staten för en viss tid och upp till ett visst belopp går in och betalar arbetstagarens fordringar på lön hos en arbetsgivare som har försatts i konkurs.
Frågan är vilka fordringar som omfattas, och om lönegaranti för semesterersättning gör det. Enligt lönegarantilagen 7 § sägs att betalning lämnas för sådan fordran på lön eller annan ersättning som har förmånsrätt enligt förmånsrättslagen 12 §. Av förmånsrättslagen 12 § framgår att allmän förmånsrätt följer med arbetstagarens fordran på lön eller annan ersättning på grund av anställning. De fordringar som avses är bland annat semesterersättning, som är att anse som lön. Om en person är sjuk och får sjukpenning, har denne däremot inte rätt till lönegarantiersättning.
Verksamhetsöverlåtelse och skydd mot uppsägning
Nedan kommer jag bedöma om arbetstagaren har rätt att behålla jobbet, om denne är sjukskriven och företaget blir uppköpt. Frågan är därmed om arbetstagaren är skyddad mot uppsägning vid verksamhetsöverlåtelsen.
Enligt lagen om anställningsskydd 7 § 1 st. krävs det att arbetsgivaren har en saklig grund för uppsägning. Uppsägningen ska grunda sig på personliga skäl eller arbetsbrist. Vad gäller personliga skäl är själva sjukskrivningen i sig inte saklig grund för uppsägning. Arbetsgivaren måste istället utreda omplacering, rehabilitering och anpassning av arbetet. Vad gäller arbetsbrist är den sjukskrivne inte skyddad mot uppsägning. Däremot gäller turordningslistan, och att den som anställts senast står först på tur att bli uppsagd, enligt lagen om anställningsskydd 22 §.
Enligt lagen om anställningsskydd 7 § 3 st. är övergången vid en överlåtelse av ett företag inte i sig en saklig grund för att säga upp arbetstagaren. Det innebär att varken överlåtaren eller förvärvaren av företaget får säga upp arbetstagaren om uppsägningen beror på övergången i sig. Arbetsgivaren kan emellertid säga upp arbetstagaren på grund av ekonomiska, tekniska eller organisatoriska skäl.
Sammanfattning och rådgivning
Sammanfattningsvis är min bedömning i den situation som du beskriver följande. Arbetstagaren har rätt till lönegaranti för semesterersättning, om denne är sjukskriven och företaget går i konkurs. Om företaget skulle bli uppköpt har även arbetstagaren rätt att behålla jobbet, och får inte sägas upp enbart på grund av överlåtelsen.
Hoppas att du har fått svar på dina frågor! Är du intresserad av ytterligare juridisk rådgivning är du välkommen att boka en tid hos en av våra jurister på Familjens jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.