Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Arbetstagares rätt till viss lön och lönesamtal

Hej!
Min arbetsgivare säger att han inte får höja min grundlön. Jag har 35 års erfarenhet av mitt yrke och ligger på ingångslön för en 20 åring utan erfarenhet. Har ej heller haft något medarbetarsamtal eller lönesamtal på någonsin med min arbetsgivare. Kan det vara rätt?
 

Rådgivarens svar

2019-06-07

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Relationen mellan en arbetsgivare och en arbetstagare regleras i olika lagar (till exempel AML, ATL, LAS, MBL, DiskL, SemL, o.s.v.) och ofta även i kollektivavtal, samt individuella anställningsavtal. Nedan kommer en redogörelse för din situation, med svar på din fråga.

Lönenivå
I Sverige finns det ingen lag som bestämmer vad en arbetsgivare lägst ska betala i lön till sina arbetstagare. Utgångspunkten är att arbetstagaren och arbetsgivaren själva kommer överens om lönenivån, antingen genom att arbetstagaren accepterar arbetsgivarens erbjudande, tvärtom, eller genom förhandling tills dess att man kommer överens. På det sättet kan en arbetsgivare i Sverige i princip erbjuda och betala vilken lön som helst utan att bryta mot någon lag. Din arbetsgivare bryter alltså inte mot någon lag när den inte höjer din grundlön, trots din långa erfarenhet. 

Löne- och medarbetarsamtal
Inte heller lönesamtal är någon lagstadgad rättighet, vilket innebär att man inte är garanterad varken lönesamtal eller årlig lönerevision enligt lag

Kollektivavtal
Många arbetsgivare i Sverige har kollektivavtal. I kollektivavtalen regleras ofta lönenivåer och rätt till lönerevision samt årliga lönesamtal. Denna rätt framgår alltså genom ett kollektivavtal istället för genom lag. Olika kollektivavtal gäller för olika delar av arbetsmarkanden och det är fackförbund och dess medlemmar samt arbetstagarorganisationer som är med och påverkar hur dessa ska utformas. En person som är medlem i ett fackförbund vars arbetsgivare har ett gällande kollektivavtal omfattas ofta både av en rätt till årligt lönesamtal och ibland också olika lönenivåer, men detta skiljer sig åt mellan olika kollektivavtal.

Sammanfattning
Det hela beror alltså på hur det ser ut på din arbetsplats när det kommer till kollektivavtal, och på hur ditt individuella anställningsavtal är utformat. Det är nämligen möjligt att avtala om dessa saker i anställningsavtalet. Om du arbetar på en arbetsplats som inte har kollektivavtal så finns det annars ingen automatisk rätt till varken löneförhöjning eller årligt lönesamtal för din del, men du kan självklart ta upp frågan med din chef själv och diskutera din lön, varför arbetsgivaren inte skulle få höja din grundlön och hur arbetsgivaren värderar din arbetsprestation. Din arbetsgivare får inte heller bryta mot exempelvis diskrimineringslagen eller annan tvingande arbetsmarknadslagstiftning.

Om du däremot arbetar på en arbetsplats där det finns kollektivavtal så råder jag dig att börja med att ta reda på vilket avtal som gäller för dig, och skapa dig en överblick över vad det avtalet ger dig för rättigheter. Fråga runt bland kollegor eller genom arbetsgivaren. Om du är med i ett fackförbund är det också en bra idé att prata med dem för att se över så att allt gått rätt till enligt det eventuella kollektivavtalet. Om din arbetsgivare har brutit mot ett kollektivavtal kan man nämligen ha rätt till skadestånd, som medlem i ett fackförbund.

Jag hoppas att du fått svar på dina frågor och att situationen löser sig! Om du vill tala med en jurist kan du göra det genom att följa denna länk

Med vänliga hälsningar,
Lovisa

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.