Hej! Jag är arbetstagare hos ett företag som erbjuder städhjälp till privatpersoner. Igår städade jag hemma hos en kvinna och råkade ta sönder två kristallglas. Kvinnan blev jättearg och sa att hon hade köpt de från Italien och att hon skulle kräva ersättning för dem. Min fråga är om jag kan behöva bli skadeståndsskyldig på grund av det som hände.
Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Regler som svarar på din fråga finns i skadeståndslagen (SkL) Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
Allmänt om skadestånd i tjänsten:
För att skadeståndsskyldighet ska bli aktuellt måste det föreligga en skada. Vidare krävs ett ansvarssubjekt det vill säga någon som ansvarar för skadan. Skador som en arbetstagare orsakar i tjänsten ersätts som huvudregel av arbetsgivaren, så kallad principalansvar, enligt 3:1 SkL. Ansvaret gäller skador arbetstagaren har orsakat genom vårdslöshet (oaktsamhet). Det är fråga om ett strikt ansvar då det inte förutsätter att arbetsgivaren själv agerat vårdslöst. Skulle det däremot föreligga synnerliga skäl kan arbetstagaren själv bli skadeståndsskyldig enligt 4:1 SkL. Vid bedömningen beaktas handlingens beskaffenhet, arbetstagarens ställning, den skadelidandes intresse och övriga omständigheter. Synnerliga skäl kan vara att arbetstagaren orsakat skadan uppsåtligen eller genom grov vårdslöshet.
Tillämpning i ditt fall:
I detta fall har en sakskada uppstått enligt 5:7 SkL då glasen har gått sönder. Skadan inträffade när du arbetade med städhjälp hemma hos en familj. Skadan hänger alltså samman med den verksamhet som arbetsgivaren låter bedriva. Jag äger tyvärr för lite information för att kunna bedöma om du agerade vårdslöst men om så är fallet blir din arbetsgivare skadeståndsskyldig enligt principalansvaret. Utifrån dina givna förutsättningar är det inget som tyder på att synnerliga skäl föreligger och därför bör arbetsgivaren vara skyldig att stå för skadan.
Hoppas du fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.