Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Åtalsunderlåtelse och förundersökningsbegränsning

Hej! Jag har blivit bedragen på 250kr på Tradera när jag skulle köpa ett presentkort. Gärningspersonen är känd och bevisningen till brottet är högt (banktransaktionsdetaljer, sparad Tradera-annons, överenskommelse på Traderas chatt med gärningspersonen gällande köp, samt känd gärningsperson). Polisen har dock valt att lägga ner förundersökningen. Deras skäl och motivering lyder: Skäl: "Det kan antas att åtal för brottet inte skulle komma att ske till följd av en bestämmelse om åtalsunderlåtelse i 20 kapitlet rättegångsbalken. Något väsentligt allmänt eller enskilt intresse åsidosätts inte genom att förundersökningen läggs ned. Motivering: Utredningen avser ett brott som inte kan förväntas leda till en strängare påföljd (straff) än böter. Omständigheterna är sådana att de talar för att man inte väcker åtal för gärningen. Samhällets eller enskildas intressen hindrar inte ett sådant beslut."

Jag undrar: - Kan ni hjälpa mig tyda detta? Betyder detta att åtalsunderlåtelse skett? Isåfall, har brottet blivit antecknat i gärningspersonens belastningsregister och personen blivit dömd i praktiken? - Vad kan hända ifall jag begär överprövning? Är det ens sannolikt att polisen ändrar sitt beslut? - Vilka vägar finns det för att få sina pengar tillbaka? Hemförsäkringen har inte bedrägeriskydd, och Brottsoffermyndigheten skriver att det är osannolikt att bedrägerioffer får ersättning. Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2022-09-11

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om förundersökningsbegränsning och åtalsunderlåtelse. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i rättegångsbalken (RB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

Det kan antas råda en förundersökningsplikt enligt 20 kap. 6 § RB, och om det finns anledning att anta att ett brott som faller under allmänt åtal har begåtts ska förundersökning inledas (23 kap. 1 § RB). Däremot finns det begränsningar för denna princip p.g.a. effektiviseringsskäl. Exempelvis kan det inte anses effektivt att inleda en förundersökning för att lägga resurser på att utreda ett brott som ändå inte kan antas leda till åtal. Därför finns det regler om förundersökningsbegränsning och åtalsunderlåtelse, som ger förundersökningsledare rätt att avstå från att inleda en förundersökning, begränsa eller lägga ned en redan påbörjad förundersökning samt att välja att inte väcka åtal.

Åtalsunderlåtelse kontra förundersökningsbegränsning

Åtalsunderlåtelse (20 kap. 7 § RB) innebär att ett brott utreds, men att det inte leder till åtal som gör det möjligt att ta vidare det till domstol. Förutsättningar för att åtalsunderlåtelse kan aktualiseras är att det ska stå klart att ett brott begåtts och att det inte råder oklarheter om att den misstänkte är skyldig, främst p.g.a. att den misstänkte erkänner brottet. Andra förutsättningar är att något väsentligt allmänt eller enskilt intresse inte åsidosätts. Resultatet av en åtalsunderlåtelse är att åtal inte väcks, men likväl antecknas det i belastningsregistret.

Förundersökningsbegränsning (23 kap. 4 a § RB) innebär att en förundersökning inte inleds, att en redan påbörjad förundersökning läggs ned eller att den begränsas. Ett av två fall där förundersökningsbegränsning kan aktualiseras är om det kan antas att åtal för brott inte skulle komma att ske till följd av bestämmelserna om åtalsunderlåtelse. Även krav på att något väsentligt eller enskilt intresse inte åsidosätts finns för förundersökningsbegränsning. Förundersökningsledaren bedömer då att misstänkt skulle meddelas åtalsunderlåtelse om brottet blev utrett.

Anledningar till att förunderökningsbegränsning används är bl.a. om den misstänkte är misstänkt för många brott och straffet på det ifrågavarande brottet inte skulle påverka straffet och om brottet inte skulle föranleda annan påföljd än böter. Riksåklagaren har framhållit i sina riktlinjer att det generellt sett finns utrymme för förundersökningsbegränsning vid ringa bedrägeri (RÅR 2021:1 s. 12), p.g.a. förväntad bötespåföljd.

Överprövning

Överprövning innebär att ett beslut prövas av en högre instans och kan leda till att beslut ändras. Om beslutet däremot bedöms korrekt ändras inte beslutet. Beslut om att lägga ned en förundersökning kan överprövas. Det finns ingen riktig tidsgräns för när överprövning behöver lämnas in, men det bör inte ta allt för lång till mellan beslut och överprövning.

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Det låter som att det i ditt fall rör sig om en förundersökningsbegränsning (jämför beslutets formulering och 23 kap. 4 a p. 2 § RB:s formulering). En åtalsunderlåtelse har i det fallet inte skett, och inget har antecknats i belastningsregistret. I ditt fall beror det på att brottets påföljd förväntas stanna vid böter, förmodligen p.g.a. att det rör sig om ringa bedrägeri. Om jag själv får gissa tror jag inte att en överprövning kan komma att ändra beslutet, då det gjorts en prognos för att brottet du blivit utsatt för just stannar vid böter, och jag tror inte det kommer att ändras. Däremot

Ett annat sätt att få tillbaka pengarna är att ta hjälp av Kronofogden. Kronofogden kan hjälpa till vid fall där du har krav mot någon genom ansökan om betalningsföreläggande.

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var om ditt ärende lett till en åtalsunderlåtelse, och vad jag tolkar det som rör det sig nog i stället om en förundersökningsbegräsning där de valt att lägga ned förundersökningen. Du kan dock alltid göra en överprövning och se ifall det lyckligtvis ändras, se mer via denna länk. Jag rekommenderar dig dock att vända dig till Kronofogden och ansöka om ett betalningsföreläggande mot personen i fråga för att få ersättning. Ansökan om betalningsföreläggande hittar du via denna länk.

Med det hoppas jag att du fått svar på din fråga! Om fler frågor uppkommer är du alltid välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen igen. Om du vill boka tid med en jurist som kan vägleda dig finns också denna möjlighet via denna länk.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.