Hej!
Jag har arbetat hos min arbetsgivare sedan 2016 och gick på tjänstledigt den 19e januari 2021 pga studier. Jag har alltid levt i tron om att vi får lönen ”släpande” en månad, alltså att lönen man får i januari är för det man arbetat i december osv.
Jag fick lön i januari (vilket var för arbetet i december) och även min sista lön i februari (för arbetet i januari, jag jobbade som sagt t.o.m den 19e) så lönen var inte fullständig.
Nu har jag fått ett återbetalningskrav från arbetsgivaren, där dom vill att jag betalar tillbaka lönen jag fick i februari. Vilket för mig verkar helt orimligt då jag jobbade i januari.
Dessutom vill dom att jag ska betala tillbaka bruttolönen, alltså ska jag betala ett belopp som jag inte ens fick ut efter skatt.
Tycker hela det här verkar väldigt konstigt och jag är inte jättesugen på att ligga ute med pengar för att dom skulle gjort fel, speciellt inte nu när jag går på CSN.
Om dom har gjort fel, samtidigt som jag i helt god tro trodde att lönen i februari var min sista lön jag skulle få, och därmed spenderade den, måste jag då betala tillbaka detta?
Det står att jag har rätt till att bestrida detta, är det något jag borde göra?
Med vänlig hälsning.
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Utifrån de omständigheter jag känner till rörande din situation har jag svårt att dra någon slutsats om det rör sig om en felaktigt utbetald lön eller inte. Nedan kommer jag dock att redogöra för vad som gäller för felaktigt utbetalda löner.
Condictio indebiti
Huvudregeln vid olika typer av misstagsbetalningar, såsom felaktigt utbetald lön, är att de ska betalas tillbaka. Detta är inte fastställt i lag utan följer av den civilrättsliga principen condictio indebiti. Från denna huvudregel görs dock vissa undantag. Återbetalning krävs inte alltid om mottagaren varit i god tro om att denne har rätt till betalningen samt om denne inrättat sig efter förmögenhetsökningen (se till exempel rättfallet NJA 2001 s. 353). En mottagare anses typiskt sett ha inrättat sig efter betalningen om denne har förbrukat den. Vid bedömningen av god tro och inrättande ska det ske en helhetsbedömning. Hänsyn kan tas till beloppets storlek, vem av parterna som haft bäst möjlighet att överblicka situationen samt hur lång tid misstaget fått stå okorrigerat.
Ska brutto- eller nettolön återbetalas?
En arbetsgivare är skyldig att lämna in arbetsgivardeklaration enligt skatteförfarandelagen (SFL). Vid deklarationen görs skatteavdrag för lön för betalningsmottagarens räkning, SFL 26 kap. 19 a §. Detta innebär att arbetsgivaren betalar in pengarna till Skatteverket men att det görs för arbetstagarens räkning. Skatteavdraget tillhör alltså arbetstagaren. Därför kan arbetsgivaren inte kräva tillbaka summan till sig till sig. Detta medför att arbetsgivaren måste kräva tillbaka bruttolönen från arbetstagaren vid en felaktig utbetalning av lön. Arbetsgivaren måste dock även korrigera den felaktiga arbetsgivardeklarationen för arbetstagaren. Beloppet kommer sedan att återfås av arbetstagaren vid den slutliga skatteberäkningen.
Vad gäller i din situation?
Som ovan nämn är det svårt att fastställa om lönen är felaktigt utbetald eller inte i din situation. Om du anser att du har fått den lön du ska ha rätt till utifrån hur mycket du jobbat rekommenderar jag att du i första hand hör av dig till arbetsgivaren med dessa synpunkter. Utifrån vad du får för svar kan det bli aktuellt att bestrida kravet.
Om det skulle visa sig att lönen är felaktigt utbetald är huvudregeln att den ska återbetalas. Undantag föreligger dock om du varit i god tro om att du haft rätt till betalningen och inrättat dig efter den. Utifrån det du skriver så är det möjligt att anse att så är fallet. Det kan dock bero på hur snabbt du fick återbetalningskravet, eftersom det troligtvis kan anses ha försatt dig i ond tro. Om återbetalning ska ske så är det bruttolönen som ska återbetalas. Skattebeloppet ska sedan återfås vid den slutliga skatteberäkningen. Mer information om detta finns att hitta hos Skatteverket. Vill du ha vidare juridisk hjälp så kan du boka tid med en jurist hos Familjens Jurist!
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.