Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Återtagandeförbehåll i konkurs

Återtagande!
Jag företagare och har levererat produkter till ett byggprojekt som ett byggföretag använde mina produkter i. Nu har företaget som beställt produkterna gått i konkurs och jag inte har fått betalt. Företaget har sålt detta projekt till ett annat företag utan att betala mina produkter.

Jag har givit företaget en offert med villkoren att om ej annat avtalats gäller det som står på hemsidan!

På hemsidan som gäller alla kunder står det klart och tydligt att vi använder oss av återtagandeförbehåll och att varan tillhör oss till dess den är betald!
Detta innebär om produkterna inte betalas har vi enligt min mening rätt att hämta dessa.

Företaget ville tidigare förra året att jag skulle underteckna ett nytt kontrakt, och jag svarade dem i ett mail att detta kontrakt inte var något som jag kunde signera utan precis som när de beställde så gäller villkoren min hemsida vilket även var med i offerten. Det var via min hemsida som de hittade mina produkter.

Jag vill använda de villkor som jag har på hemsidan för att återta mina produkter. Hur ska jag gå till väga? Hur bedömer ni detta?

Rådgivarens svar

2018-01-23

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en kort redogörelse för vad som gäller.

Giltigt återtagandeförbehåll

Vid en konkurs har en försäljare som sålt varor mot återtagandeförbehåll separationsrätt till varorna, varför de inte ska ingå i konkursen, 3:3 KL. För separationsrätt på denna grund krävs dock att det är fråga om ett obligationsrättsligt och sakrättsligt giltigt återtagandeförbehåll. Den obligationsrättsliga sidan tar sikte på att återtagandeförbehållet ska ha tecknats i samband med köpet, förenligt med avtalslagen. Förbehållsklausulen måste avse bestämt gods, klausulen får endast avse köpeskillingen och säljaren ska ha varit den som lämnat krediten.

Avseende den sakrättsliga sidan tar den sikte på att det ska vara fråga om ett allvarligt menat förbehåll (dvs. ett förbehåll som inte tillåtit ett fritt förfogande för köparen) och utformningen får inte vara för generell så att den tillåter förvärvaren att behandla egendomen som sin egen. Det innebär i princip att köparen inte ska ha haft någon rätt att förfoga över egendomen förrän full betalning erlagts, dvs att köparen inte har fått bearbeta, konsumera, förändra, förstöra eller sälja vidare egendomen. Detta gäller i den mån parterna inte har kommit överens, uttryckligen eller underförstått, om en avvikelse från det avtalade återtagandeförbehållet. Bevisbördan för att ett förfogande har skett eller att parterna har avtalat om en avvikelse från återtagandeförbehållet åligger den som hävdar det. Tar sig köparen ändå friheten och förfogar över egendom gör denne sig skyldig till straffbar handling, olovligt förfogande enligt 10:4 BrB.

Specialitetsprincipen

Specialitetsprincipen måste vara uppfylld för separationsrätt, vilket den inte är om egendom förstörts, förändrats, bearbetats, sammanblandats, infogats i annan lös sak eller fast egendom. Principen innebär att det princip ska vara möjligt att identifiera egendomens genom att egendomen är individuellt bestämt. Under förutsättning att egendomen möjligen markerats eller att det tydligt framgår att varorna är dina genom avtalet eller orderbekräftelsen är det möjligt att åstadkomma separationsrätt.

I förevarande fall har jag inte tillräckligt många omständigheter för att kunna ta ställning till huruvida det varit ett obligationsrättsligt och sakrättsligt korrekt återtagandeförbehåll. Av allt att döma verkar det däremot vara fråga om ett giltigt förbehåll.

Godtrosförvärv?

Om det varit fråga om ett giltigt återtagandeförbehåll har den nya förvärvare, till vilken varorna nu har sålts från konkursbolaget, inte gjort ett giltigt godtrosförvärv, jfr 2 § GFL. Om det ändå anses att den nya förvärvaren har gjort ett giltigt godtrosförvärv, har du lösenrätt till varorna, dvs att du kan få varorna av nya köparen mot ersättning.

Hoppas att du fått svar på din fråga. Om du skulle behöva ytterligare upplysningar eller hjälp är du välkommen att boka tid hos en av våra familjejurister.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.