Kan jag ansöka om rättshjälp på egen hand?
Hej! Tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan följer en redogörelse för relevanta regler samt en rekommendation. Regler som blir aktuella för din fråga finns i rättshjälpslagen.
Om rättshjälp
Enligt 2 § rättshjälpslagen får rättshjälp beviljas i en rättslig angelägenhet om förutsättningarna i 6-8 §§ i samma lag är uppfyllda. För att få rättshjälp måste man ha fått sådan rådgivning som beskrivs i 4 § i minst en timme, om inte det är uppenbart obehövligt eller något annat särskilt skäl föreligger. Om man beviljas rättshjälp ska man fortlöpande betala rättshjälpsavgift, se 23-25 §§ rättshjälpslagen.
Enligt 6 § rättshjälpslagen beviljas rättshjälp till personer vars ekonomiska underlag är mindre än 260 000 kr. Man syftar då enligt 38 § på årsinkomst efter att hänsyn tagits till underhållsskyldighet, förmögenhetsförhållanden och skuldsättning. En annan förutsättning för att beviljas rättshjälp är att man enligt 7 § behöver juridiskt biträde utöver rådgivningen och behovet ska inte kunna tillgodoses på annat sätt. Rättshjälp får inte beviljas när hjälp genom offentlig försvarare eller offentligt biträde kan komma i fråga. Enligt 8 § beviljas rättshjälp endast om det är rimligt med hänsyn till angelägenhetens art, betydelse, tvisteföremålets värde och omständigheterna i övrigt att staten bidrar till kostnaderna. Dessutom får rättshjälp enligt 9 § inte beviljas om man har rättsskyddsförsäkring eller annat rättsskydd som omfattar angelägenheten. Om man saknar sådant rättsskydd men med hänsyn till försäkringsskyddet och omständigheterna i övrigt borde haft sådant skydd får rättshjälp endast beviljas om det finns särskilda skäl med hänsyn till angelägenhetens art och betydelse för den som söker.
Ansökan
Som sagt måste du ha fått rådgivning innan du kan ansöka om rättshjälp. Vad gäller själva ansökan framgår av 3 § att rättshjälp får beviljas efter ansökan av den rättssökande. Ansökan måste vara skriftlig och innehålla de uppgifter som föreskrivs av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer. Det finns en blankett på Domstolsverkets hemsida som man använder när man ansöker om rättshjälp. Där står det att man ska fylla i blanketten tillsammans med sin advokat eller jurist och att det oftast görs under rådgivningen.
Rekommendation
Ovan har jag gått igenom reglerna kring rättshjälp. Familjens jurist erbjuder hjälp i frågor gällande rättshjälp vilket du kan läsa om här. Av den texten framgår också att om man förlorat en tvist och till följd av det blivit skyldig att betala motpartens kostnader så täcks inte det av rättshjälpen. Min rekommendation är ändå att du bokar ett möte med en jurist här hos Familjens jurist, eftersom de kan hjälpa dig att exempelvis se om du har en försäkring du kan använda och även hjälpa dig i kontakter med försäkringsbolaget och Rättshjälpsmyndigheten.
Jag hoppas ändå att mitt svar kan vara till hjälp. Om du har fler funderingar får du gärna ställa en ny fråga till oss.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.