Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Att olovligen hacka sig in någons sociala medier kan utgöra dataintrång

Jag har en bekant som nyligen har fått information om en väns beteende. Vännen var i ett förhållande för drygt ett år sedan och har sedan dess övervakat exet genom att nästintill dagligen logga in på henoms Facebook och läsa hens meddelanden och sökningar. Detta utan att exet har någon vetskap om att vännen har tillgång till henoms facebook. Min fråga är därför vad detta är för brott eftersom exet än så länge inte har någon vetskap om det och att det därför inte kan vara någon olägenhet för henom? Även om det finns något brottsligt i att min bekant inte har rapporterat detta för någon än så länge?

Rådgivarens svar

2020-06-22

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Dataintrång (brottsbalken)

Det kan vara brottsligt att ta sig in på någon annans Facebook-konto e.dyl. I brottsbalken stadgas nämligen att den som olovligen bereder sig tillgång till en uppgift som är avsedd för automatiserad behandling (dvs uppgifter som uttrycks i en för en dator anpassad och läsbar) eller olovligen ändrar, utplånar, blockerar eller i register för in en sådan uppgift döms för dataintrång till böter eller fängelse i högst två år. Detsamma gäller den som olovligen genom någon annan liknande åtgärd allvarligt stör eller hindrar användningen av en sådan uppgift (brottsbalken 4 kap 9 c §). För dataintrång förutsätts alltså något av följande:

  1. Någon bereder sig olovligen tillgång till en uppgift som är avsedd för automatiserad behandling.
  2. Någon ändrar olovligen en uppgift som är avsedd för automatiserad behandling.
  3. Någon utplånar olovligen en uppgift som är avsedd för automatiserad behandling.
  4. Någon blockerar olovligen en uppgift som är avsedd för automatiserad behandling.
  5. Någon för olovligen in en uppgift som är avsedd för automatiserad behandling i ett register.
  6. Någon vidtar en annan liknande åtgärd och på så sätt allvarligt stör eller hindrar användningen av en uppgift som är avsedd för automatiserad behandling.

Med "uppgift som är avsedd för automatiserad behandling" menas t ex uppgifter (dvs fakta, information eller begrepp) som uttrycks i en för en dator anpassad och läsbar form. Med andra ord: Text som går att läsa via dator omfattas av bestämmelsen.

Som exempel på handlingar som utgör dataintrång kan nämnas hacking, spridande av virus och DOS/DDOS-attacker. Det krävs inte att man bryter sig in utan det kan också vara brottsligt att ta sig in på ett öppet system utan autenticiering.

Förbud mot att ta del av uppgifter i annans elektroniska meddelande

Om en handling inte utgör dataintrång enligt brottsbalken kan det fortfarande vara olagligt att ta sig in på någon annans Facebook-konto. I lagen om elektronisk kommunikation stadgas nämligen att man inte får ta del av eller på annat sätt behandla uppgifter i ett elektroniskt meddelande som överförs i ett allmänt kommunikationsnät, om inte en av användarna har samtyckt till behandlingen (lagen om elektronisk kommunikation 6 kap 17 § första stycket). Ett sådant beteende kan resultera i böter. I ringa fall ska dock inte dömas till ansvar (lagen om elektronisk kommunikation 7 kap 15 § andra stycket).

Vad gäller i ditt fall?

Det är olagligt att läsa någon annans meddelande så som din vän gjort. Troligen utgör det inte dataintrång eftersom din vän inte verkar ha raderat e.dyl. någon uppgift, men det är fortfarande olagligt (enligt lagen om elektronisk kommunikation). Det spelar då ingen roll huruvida exet har upptäckt intrånget eller inte. Det är dock svårt för mig att säga hur allvarligt intrånget är och om brottet är straffbart (ringa fall är inte straffbara), men jag skulle tro att det ses som ett desto allvarligare brott ju längre tidsperiod det fortgår. Jag skulle därför rekommendera dig att tala om detta för din vän och be henne eller honom sluta med sitt beteende.

Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden