Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Avgiftsberäkning för hemtjänst och äldreboende

Om jag behöver hjälp i hemmet (via min hemkommun) eller måste flytta till äldreboende eller
särskilt boende, har kommunen rätt att granska min deklaration eller ta ut mina besparingar
från banken?

Rådgivarens svar

2018-04-21

Hej och stort tack för att du vänder till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer ett svar för vad som gäller för dig.

Regler om hemtjänst och äldreomsorg finns i Socialtjänstlagen. Enligt socialtjänstlagen kapitel 8 § 2 st 2 framgår det att ytterliga regler för avgiftsberäkning för bl.a. hemtjänst och särskilt boende (äldreboende) finns i 3 – 9 §§ samma kapitel.

Avgiftsberäkning

I socialtjänstlagen kapitel 8 § 4 st 1 står det att med avgiftsunderlag förstås den inkomst den enskilde kan antas komma att få under de närmaste tolv månaderna. Tolvmånadersperioden ska börja löpa fr.o.m. den månad då den enskilde ska börja betala avgift. Mot bakgrund av att förbehållsbeloppet och de högsta lagreglerade avgifterna anges per månad ska även den uppskattade årsinkomsten räknas om till månadsinkomst.

Alltså är det månadsinkomsten som utgör den enskildes avgiftsunderlag.

Ingår förmögenhet i avgiftunderlaget?

I socialtjänstlagen kapitel 8 § 4 st 2 finns hänvisningar till andra lagar för vad som ska beräknas ingå i inkomstbegreppet. Paragrafen svarar då på frågor som om t.ex. bostadsbidrag ska ingå i inkomstundlaget. Det framgår dock inte av lagtexten om förmögenhet ska ingå i inkomstbegreppet, vilket innebär att det inte framgår huruvida t.ex. tillgångar på ett bankkonto ska ingå i inkomstunderlaget.

I Regeringen proposition 2000/01:149 s. 47-48 framgår det att när det gäller avgifter för insatser inom de solidariskt finansierade välfärdssystemet, såsom äldre- och handikappomsorg, anser regeringen att den enskildes förmögenhet inte skall påverka avgiftens storlek. Alltså ska inte förmögenhet räknas med.

Avgiften storlek

Det är svårt att beräkna en avgift utan tillgång till ytterligare information. Oaktat det finns det regler för att begränsa avgiftsbeloppet. I socialtjänstlagen kapitel 8 § 5 framgår det att för hemtjänst och dagverksamhet, tillsammans med avgifter som avses i 17 kap. 8 § första stycket 1 och 2 hälso- och sjukvårdslagen (2017:30), per månad uppgå till högst en tolftedel av 0,5392 prisbasbelopp. För bostad i särskilt boende per månad uppgå till högst en tolftedel av 0,5539 prisbasbelopp.

Prisbasbelopp år 2018 är 45 500 kr. För t.ex. avgift för särskilt boende innebär det att år 2018 är taket för den avgiften är 45 500 x 0.5539 / 12 = 2100 kr. 2100 är alltså vad en kommun får ta ut som max för särskilt boende.

Enligt socialtjänstlagen kapitel 8 § 6 så får avgifterna enligt 5 § inte uppgå till ett så stort belopp att den enskilde inte förbehålls tillräckliga medel av sitt avgiftsunderlag för sina personliga behov och andra normala levnadskostnader. Detta kallas förbehållsbelopp. Förbehållsbeloppet syfte är att försäkra att det finns pengar över till normalkostnader för livsmedel, kläder, skor, tandvård etc.

Tillämpning och sammanfattning

Som det framgår ovan är det den inkomst som du kan förväntas komma att få under de närmaste tolv månaderna som är utgångspunkten för att bedöma storleken på den avgift som kommunen får ta ut. De uppgifter som framkommer av din deklaration kommer att utgöra del av underlaget för att beräkna din framtida inkomst. Bedömningen ska som sagt göras för de kommande 12 månaderna, och det behövs underlag för att göra den bedömningen.

Vad gäller de pengar som du har på banken så kommer de inte räknas med i bedömning för den avgift som kommer fastställas i ditt fall. Eftersom bedömningen görs utifrån en beräkning av inkomst, alltså pengar som tjänas in, kommer inte pengarna du har på banken behövas för att täcka den avgift som fastslås för dig.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du har fler frågor kan du alltid skicka in fler här till oss på Fråga Juristen.

Med vänlig hälsning,
Gabriel Axelsson

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden