Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Avsluta en provanställning efter elva månader?

min arbetsgivare går en provanställning avtal för 11 månader och nu 6 månader avslutat utan problem . kan min arbetsgivare avsluta min avtal efter 11 månader.

Rådgivarens svar

2019-03-06

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Jag är inte helt säker på att jag förstått din fråga rätt. Som jag tolkar din fråga så har du i ditt anställningsavtal en provanställning som ska löpa på elva månader och nu har sex månader av anställningen passerat problemfritt. Du undrar om arbetsgivaren efter elva månader kan avbryta provanställningen. Om jag tolkat din fråga på ett felaktigt sätt får du gärna återkomma till oss!

Provanställning som anställningsform regleras i Lag om anställningsskydd (LAS). Det kan också finnas kollektivavtal som reglerar anställningen. Nedan kommer en redogörelse för vad en provanställning innebär, med svar på din fråga.

Provanställning
En provanställning är en sorts visstidsanställning som enligt lagen får vara högst sex månader lång. Syftet med provanställningen är att arbetsgivaren ska få möjlighet att pröva en person i en viss befattning, innan personen får en tillsvidareanställning. Denna anställningsform kan när som helst avbrytas i förtid utan att något skäl för uppsägningen behöver anges. Arbetsgivaren ska dock ge besked till arbetstagaren minst två veckor i förväg.

En provanställning får alltså inte vara längre än sex månader. När sex månader passerat ska provanställningen automatiskt övergå till att bli en tillsvidareanställning och då krävs saklig grund för att säga upp någon. Vill arbetsgivaren inte att anställningen ska fortsätta efter provanställningens slut, måste besked lämnas till arbetstagaren senast vid provtidens utgång.

Provanställningen kan alltså som huvudregel inte förlängas så att prövotiden blir längre än sex månader utan att provanställningen efter längst sex månader övergår i en tillsvidareanställning. En provanställning hos en och samma arbetsgivare kan inte heller upprepas om det inte är väldigt speciella omständigheter där det rör sig om ett helt annat arbete med helt andra krav på arbetstagaren. Det finns visserligen en viss möjlighet för en arbetsgivare att förlänga tiden för en provanställning, men det ska ske efter avtal med fackföreningen. Kollektivavtal kan också reglera situationen och ge möjlighet till att förlänga en provanställning.

Sammanfattning
Som svar på din fråga, så anser jag inte att din arbetsgivare ska kunna avbryta en provanställning efter elva månader, om ingenting nämnts när sex månader passerat. Att ett avtal om provanställning från början ingåtts med elva månaders prövotid är inte i enlighet med LAS, som uttrycker att en provanställning ska vara längst sex månader. När du nu varit provanställd i sex månader bör du alltså, enligt huvudregeln, ha blivit tillsvidareanställd eftersom det är utgångspunkten. Då krävs saklig grund för uppsägning.

Jag vill dock råda dig att se över om din arbetsplats är kollektivavtalsansluten, eller ifall något avtal träffats med en lokal fackklubb. Du bör också prata med din arbetsgivare för att försöka reda ut din anställningssituation. Jag vet för lite om omständigheterna i din situation för att garantera att du nu ska ha en tillsvidareanställning. Om ditt anställningsavtal uttrycker att du har en provanställning och sex månader nu har passerat, är min tolkning att du framöver ska ha en tillsvidareanställning eftersom detta är huvudregeln enligt LAS. Om det däremot står att du har en visstidsanställning eller om ni, efter sex månader, träffade avtal om en elva månaders visstidsanställning så kan situationen se annorlunda ut. Utgångspunkten är dock att en provanställning inte ska vara längre än sex månader.

Jag hoppas att du fått viss klarhet i situationen och att du fick svar på din fråga! Om du behöver tala med en jurist kan du göra det genom att följa denna länk.

Med vänliga hälsningar, 
Lovisa  

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.