Om man inte har varit i skolan på månader och har en väldigt hög frånvaro och dåliga betyg en hel termin, har skolan då rätt till att stänga av dig helt ifrån skolan och ringa dig mitt i sommarlovet och säga det?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och råd anpassade till din situation. Regler som berör din fråga finns i skollagen och förvaltningslagen.
I mitt svar kommer jag utgå från att eleven går i grundskolan, om det inte stämmer är du välkommen att ställa en ny fråga till oss.
Hur och när får avstängning ske?
Att en elev under vissa omständigheter får stängas av framgår av 5 kap. 6 § och 5 kap. 14 § skollagen. Rektor får besluta att stänga av en elev om följande tre förutsättningar föreligger:
En elev får inte stängas av för en längre tidsperiod än en vecka i sträck och inte vid fler tillfällen än två gånger per kalenderhalvår, 5 kap. 15 § skollagen.
Av 5 kap. 16 § skollagen följer att eleven och vårdnadshavare måste beredas tillfälle att yttra sig innan beslut om avstängning fattas. När rektor har fattat ett beslut om avstängning ska socialnämnden informeras om eleven är under 18 år.
Ett beslut om avstängning kan överklagas hos allmän förvaltningsdomstol, vilket följer av 28 kap. 9 § skollagen.
Skolans skyldighet att utreda frånvaro
Det finns många anledningar till att en elev har hög frånvaro. Det kan till exempel röra sig om en svår skol- eller hemmasituation. Rektor måste snabbt utreda varför en elev är frånvarande, så att eleven ska kunna få det stöd som hen har rätt till. När en elev uppvisar hög frånvaro finns det ofta skäl att även utreda om eleven har behov av särskilt stöd.
Avstängning av elev utgör myndighetsutövning
När en skola stänger av en elev räknas det som myndighetsutövning, vilket innebär att förvaltningslagen blir tillämplig. Vid myndighetsutövning som påverkar en enskild person negativt är det viktigt att allt går rätt till. Det är mot bakgrund av det viktigt att rektor vid avstängning av elev upprättar ett skriftligt beslut, som också innehåller information om hur beslutet kan överklagas.
Sammanfattning
En grundskoleelev får inte stängas av från skolan enbart på grund av hög frånvaro och dåliga betyg. Bara när det är motiverat med hänsyn till övriga elevers trygghet och studiero får avstängning ske. En avstängning är dessutom den sista utvägen och först ska skolan pröva andra åtgärder för att komma tillrätta med eventuell problematik. Eleven ska också erbjudas kompensation för den undervisning hen går miste om, t.ex. genom tillgång till hemundervisning. En avstängning ska vara så kort som möjligt, längst en vecka i sträck.
Det som skett i ert fall verkar alltså strida mot skollagens bestämmelser om när avstängning får ske. Ha dock i åtanke att det kan finnas omständigheter i ert fall som jag inte känner till, som skulle kunna ändra denna bedömning.
Rekommendation
Jag råder dig att ta kontakt med skolan och be om en förklaring till varför eleven stängts av. Om ni inte får något gehör går det att överklaga avstängningsbeslutet till förvaltningsrätten.
På skolverkets hemsida kan du läsa mer om avstängning av elever.
Om du skulle behöva ytterligare juridisk rådgivning i detta ärende så råder jag dig att boka tid med en av våra erfarna jurister. Vi har kontor över hela landet och vi erbjuder både personligt möte och rådgivning över telefon.
Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga! Har du andra funderingar får du gärna ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.