Jag har 1 till fråga gällande skyddad boende.
Om man har anklagat för endast psykismisshändel fast det står ord mot ord å mamman med hjälp av soc har tagit barnet med sig till skydddad boende maximum hur lång tid hon kan behålla barnet ifrån pappa?
Obs! Barnet är ABSOLUT i någon fara eller nå utan det är BARA mamman som vill vara på skyddad boende.
När man fråga soc om det då säger de vi har INTE placerat barnet utan BARA mamman fast i verkligheten de hjälper mamma att ta med sig barnet, å fixar skolgång å allt i en annan kommun.
Hur som helst hur lång tid efterstämmningen mamman kan vara på skyddad boende pga sitt ankelagelse utan bevis??
Tack
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.
Skyddat boende
Skyddat boende nämns inte i socialtjänstlagen, men kan uttydas av reglerna om bistånd till den som inte själv kan tillgodose sina behov (av skyddat boende) samt ansvaret en kommun har att ge stöd och hjälp till den som utsatts för brott, särskilt kvinnor som utsatts för våld i hemmet. I förarbetena (texter som förklarar vad lagstiftaren menade när lagen stiftades, vilket hjälper oss att tolka lagen) framgår följande:
Något krav på att mannen skall vara dömd eller ens polisanmäld för något sådant brott finns givetvis inte, utan tvärtom skall socialnämnden kunna erbjuda hjälpinsatser av olika slag på ett mycket tidigt stadium till en kvinna som behöver det...
Att du anser att det endast rör sig om "psykisk misshandel" spelar alltså ingen roll för kvinnans rätt till skyddat boende. Ifall hon anser att det finns ett tillräckligt stort hot för fysiskt våld (och socialnämnden håller med) så kan hon få skyddat boende.
Barn på skyddat boende
Även barn som bevittnar våld har rätt till stöd och hjälp, vilket skulle kunna innebära att barnet får följa med den utsatta föräldern till det skyddade boendet. Enligt föräldrabalken ska barnets bästa ligga till grund för alla beslut rörande vårdnad, boende och umgänge. Barn har alltså en absolut rätt att umgås med sina föräldrar, ifall det är barnets vilja (ju äldre barnet är, ju mer tar man hänsyn till dess egen vilja, ju yngre det är, ju mer får myndigheter göra en egen bedömning av vad som är bäst för barnet). Föräldrar har dock ingen absolut rätt att umgås med sina barn.
Det brukar anses att det är barnets bästa att umgås med båda sina föräldrar. Det är alltså ett argument som talar för att du ska ha rätt att umgås med ditt barn, även om det kanske inte bor hos dig. Men då talar vi alltså om barnets rätt att umgås med dig, inte din rätt att umgås med barnet. Jag kan tyvärr inte säga något mer, eftersom att jag inte vet några omständigheter i fallet. Att ord står mot ord är vanligt i sådana här fall och innebär tyvärr (för din del) inte att barnet inte kan flyttas till ett skyddat boende. Det går alltid att göra en bedömning, även om man bara har ord som bevisning.
Längd på vistelse i skyddat boende
Så här skriver socialstyrelsen i sin vägledning om skyddat boende:
Tanken är inte att hotade personer ska bo långa tider på skyddat boende. Det kan till och med vara mindre lämpligt [...]. Men undantag kan finnas, till exempel när det gäller personer med begränsad kännedom om det svenska samhället. Där kan det behövas längre tid innan personen är redo att flytta till ett självständigt boende.
Tanken med skyddat boende är att kvinnan ska kunna bo där tills att hon hittar en egen bostad, alternativt känner att hon kan återvända till sin man. När en förälder tar med sig ett barn till ett skyddat boende sker detta på förälderns ansvar, eftersom att inget beslut av socialnämnden om placering av barnet har skett. Socialnämnden är i dessa fall skyldiga att utreda barnets situation. En sådan utredning ska inledas inom två veckor, men det finns ingen rekommenderad sluttid (vad jag kan hitta). Jag antar således att socialtjänsten svarar dig att barnet inte har getts skyddat boende på grund av att detta fortfarande utreds, men det är alltså bara ett antagande från min sida.
Rekommendation
Om du anser att socialtjänsten inte ger dig tillräckligt bra svar på hur det kommer att se ut med umgänge mellan dig och ditt barn, så rekommenderar jag dig att kontakta en av våra jurister. De är specialiserade på vårdnadsfrågor och frågor om omhändertagande av barn. I övrigt gäller det i sådana här situationer, när det gäller eventuell vårdnaden om barnet, att visa att man är samarbetsvillig och att man vill barnets bästa och inte sitt eget. Då har man som förälder störst chans att få umgås med sitt barn.
Jag hoppas att det var svar på din fråga. Om jag har varit otydlig, missat någon omständighet, eller om du undrar någonting annat, så är du välkommen att ställa en ny fråga.
Med vänlig hälsning,
Helmer
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.