Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Behåller jag körkortet under tiden jag överklagar Transportstyrelsens beslut?

Hej, min fråga är : Jag var inblandad i en liten trafikförseelse i december förra året. Nu fick jag ett brev från transportstyrelsen, ett halv år senare, om att dom funderar på att dra in mitt körkort för denna förseelse, men jag kunde yttra mig inom nån vecka. Vidare har jag förstått att om jag inte är nöjd med deras beslut så småningom, så kan jag överklaga detta och då kommer det att avgöras i förvaltningsrätten. Så till frågan, behåller jag mitt körkort under överklagande tiden, ända fram till att ärendet så att säga slutligen är avgjort ?

Rådgivarens svar

2022-08-16

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om vad som händer vid en överklagan av ett beslut om återkallande av körkort. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i förvaltningslagen (FL) och körkortslagen, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med lite tips kring om du ska överklaga.

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

Ett överklagande av ett beslut om återkallelse av körkort kan göras hos förvaltningsdomstol och framgår av 41 § FL och 8 kap. 1 § 1 st. 1 p. körkortslagen. Om du väljer att överklaga framgår det hur lång tid du har på dig att skriva överklagandet i beslutet. Ditt överklagande bör bl.a. innehålla:

  • Beslutet du väljer att överklaga
  • Varför beslutet är felaktigt
  • Hur du anser att beslutet ska ändras
  • Ditt namn, personnummer, adress, telefonnummer och e-postadress
  • Ditt undertecknande, eller ombuds.

Du kan också bifoga bevis du vill hänvisa till. Skicka sedan ditt överklagande till Transportstyrelsen, som tar det vidare till förvaltningsrätten. Förvaltningsdomstolen tar inte ut någon avgift för ditt överklagande, vilket gör att du inte förlorar något på att överklaga.

När du får beslut om återkallande framgår det av beslutet en spärrtid, och denna börjar gälla från det av vad det framgår av beslutet, och överklagandet påverkar inte detta. Körkortet kan också återkallas tills vidare i avvaktan på ett slutligt avgörande i återkallelsefrågan, exempelvis om det finns en pågående dom hos någon domstol, om det finns sannolika skäl att körkortet kommer återkallas när det är avgjort att brott förelegat. Du kan också få en varning i stället för återkallelse, som innebär en hårdare bedömning om du gör dig skyldig till fler trafikförseelser eller brott.

Om det skulle vara så att du anser att beslutet är helt oriktigt kan du också begära omprövning av beslutet enligt 38 § FL, då Transportstyrelsen i stället för domstolen kan komma att ändra beslutet. Däremot är det högt ställda krav på att beslutet ska vara uppenbart felaktigt.

Det går också att begära inhibition av Transportstyrelsens beslut hos domstol, vilket innebär att beslutet inte ska gälla fram tills dess att domstolen avgjort saken (48 § FL). Att notera här dock är att det sker väldigt sällan att begäran om inhibition bifalles.

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var om du kommer behålla ditt körkort vid ett överklagande av återkallelse av körkort, och Transportstyrelsens beslut kommer att börja gälla så fort det beslutas. Du får därmed inte köra bil under tiden spärrtiden gäller. Det finns möjlighet att begära inhibition, men det leder sällan till framgång. Inte heller en omprövning brukar leda till framgång. Därför är det viktigt att i stället hålla is i magen under tiden ditt överklagande behandlas hos domstolen.

Med det hoppas jag att du är väl insatt i dina möjligheter om du får ett beslut om återkallelse av körkort. Om du skulle behöva hjälp med överklagandet kan du alltid boka tid med en jurist. Annars är du välkommen att höra av dig till oss hos Fråga Juristen igen om fler frågor uppkommer!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.