Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Belastningsregistret och ESTA

Hej! Jag ska åka till USA och gifta mig. En familjemedlem som suttit av ett straff för internetbrott under 4 mån på sluten anstalt och 1 mån med 'fotboja' för cirka 8 år sedan, hur gör man då med ESTA formuläret? Det var ju ingen person som kom till skada av brottet och jag blir osäker på hur man ska fylla i ESTA ansökan. Kommer man in i USA om man kryssar 'ja' på begånget brott? Och måste man kryssa 'ja' om ingen har kommit till skada av det olagliga man gjort? Finns det någon preskriptionstid? Vi vill ju inte att den anhöriga fastnar i säkerhetskontrollen och inte kommer vidare... Har den amerikanska myndigheten insyn i det svenska brottsregistret? Kontrolleras sådant här i detalj? Hur ska jag skriva på ansökan för att inte få problem vid inresan?
Med vänlig hälsning 

Rådgivarens svar

2018-04-06

Hej!

Stort tack för att du hör av dig till Fråga Juristen med din fråga. Din fråga aktualiserar vissa bestämmelser i lagen (1998:620) om belastningsregister och mer allmänt Sveriges straffrättsliga samarbeten med länder utanför EU.

Belastningsregistret
Först och främst finns brott endast kvar ett visst antal år i belastningsregistret. Din familjemedlem har rätt att på skriftlig begäran få ta del av samtliga uppgifter ur registret om sig själv enligt 9 § lagen om belastningsregister och på så sätt få veta om anteckningen ens finns kvar fortfarande. När fängelsestraff har utdömts är det enligt huvudregeln tio år som gäller innan det att uppgifterna gallras. Detta kan vara lägre antal år om exempelvis personen var yngre än 18 år då brottets begicks.

Av 18 § lagen om belastningsregister följer dock att om personen har fortsatt gjort sig skyldig till brottslighet så gallras inte någon av uppgifterna förrän den nyaste anteckningen ska tas bort från registret. Alltså, om en person har suttit i fängelse i x antal år för ett mord och sedan begår en misshandel åtta år efter frigivningen, som personen döms för, gallras inte den första uppgiften om mordet bort. Vidare gäller att vissa brott och straff inte utgör ett hinder mot inresa med ESTA, detta går att läsa om här. Exempelvis när maxstraffet för brottet inte överstiger ett år och den dömde inte fick mer än sex månader för brottet.

USAs åtkomst
USA har ingen direktåtkomst till den svenska polisens belastningsregister, (vad vi officiellt vet). Denna artikel handlar om att polisen i Sverige och FBI i USA numer ska kunna söka efter fingeravtryck i varandras databaser till följd av den visafrihet som gäller länderna emellan. Detta är dock när det gäller grova brott. Dock kan utländska myndigheter enligt 11 § lagen om belastningsregister få ut uppgifter ur belastningsregistret om det följer av en internationell överenskommelse. Enligt lagkommentarer verkar detta dock gälla enbart europarättsliga och EU-rättsliga konventioner/överenskommelser.

Interpol
Enligt 12 § 2 st. lagen om belastningsregister får även uppgifter lämnas ut på begäran av domstol eller polis- eller åklagarmyndighet i ett land som är anslutet till Interpol. USA är anslutet till Interpol. Interpol är världens största internationella polisorganisation och jobbar med att underlätta informationsutbytet mellan medlemsländerna.

Att USA och Sverige har en del samarbeten när det gäller kriminalitet kan vi alltså fastställa. Dock vet nog ingen som inte jobbar med detta i vilken utsträckning det rör sig om. Det är inte möjligt att ta reda på exempelvis yrkeshemligheter hos FBI. Med hänsyn till att behandlingen av ESTA-formuläret ska ta upp till 72h kan även tänkas att de endast går vidare med de ansökningar som innehåller avvikelser av något slag.

Visum
Om din familjemedlem känner osäkerhet kan denne istället ansöka om ett turistvisum. Vid en sådan ansökan görs en individuell bedömning istället och situationen kan förklaras bättre. Om en person ljuger i sin ansökan kan denna nämligen bli spärrad från att söka visum under en period.

Handlingsplan
Om det skulle vara så att din familjemedlems förekomst i belastningsregistret har gallrats kanske det inte är lika stor risk att skriva att hen inte gjort sig skyldig till något brott. Om ni känner er det minsta osäkra gällande att fylla i på det sättet i ansökan kan det vara bra att ta det säkra före det osäkra och ansöka om visum istället. USA är ju lite av kända för att deras flygplatskontroller kan ta otroligt lång tid och det vore ju tråkigt om (början av) resan blev förstörd.

Hoppas du känner att du har fått vägledning i din fråga och att bröllopet blir allt ni önskat.

Vänliga hälsningar,
Beatrice

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden