Hej, hur beräknas dagsböter utifrån min inkomst och försörjningsplikt etc? Jag har fått en dagsböter på 45 st á 540 SEK, men jag är osäker på om domen tagit hänsyn till min försörjningsplikt för 3 barn och en sambo närmast utan inkomst?
Inledning
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om beräkningen av dagsböter. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i brottsbalken (BrB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Dagsböter är ett straff som består av två komponenter, dels ett visst antal dagsböter som anger hur strängt domstolen ser på själva brottet, dels en summa på varje dagsbot som anpassas efter den dömdes ekonomiska situation. En viktig grundprincip i straffrätten är att lika brott ska behandlas lika. När det gäller dagsböter kommer den principen till uttryck genom straffmätningen av antalet dagsböter. Lika allvarliga fall av till exempel ringa stöld ska föranleda samma antal dagsböter. Summan på dagsboten kan dock variera beroende på den tilltalades ekonomi.
I 25 kap. 2 § BrB framgår att dagsböter ska bestämmas till ett antal av minst 30 och högst 150. Varje dagsbot ska fastställas till ett visst belopp från och med 50 kr till och med 1000 kr, efter vad som bedöms som skäligt med hänsyn till den tilltalades:
Ytterligare vägledning för beräkningen av dagsböter finns i Riksåklagarens riktlinjer som du finner här.
Där framgår att dagsboten bestäms främst utifrån den tilltalades beräknade årsinkomst vid tidpunkten när dagsboten ska bestämmas. Med årsinkomst avses inkomst före skatt med avdrag för kostnader för inkomstens förvärvande. Den tilltalades egna uppgifter om sin årsinkomst ska godtas om de framstår som trovärdiga i förhållande till övrig utredning.
För varje barn som är väsentligen beroende av den tilltalade görs avdrag med hälften av prisbasbeloppet (vilket år 2022 är 48 300 kr) enligt 2 kap. 7 § socialförsäkringsbalken. Dagsboten fastställs sedan till en tusendel av det belopp som räknats fram. Dagsboten kan dock vara högre om den tilltalade för egen del har en stor nettoförmögenhet.
Om det finns särskilda skäl får dagsbotens belopp jämkas. Möjligheten att jämka dagsboten tillämpas restriktivt. Ett fall där jämkning kan vara aktuellt är om ett högt antal dagsböter döms ut och den tilltalades betalningsförmåga är väsentligt nedsatt. Jämkning kan även i undantagsfall ske om den betalningsskyldige har en ovanlig eller särskilt omfattande försörjningsbörda som inte kan beaktas på annat sätt, exempelvis om den tilltalades make eller sambo helt saknar inkomst.
Dagsboten får inte jämkas så att bötesbeloppet understiger 750 kr enligt 25 kap. 2 § tredje stycket BrB.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Riktlinjerna som presenteras ovan angående hur dagsboten ska beräknas är avsedda att uppfattas som allmänt vägledande. Det är därför svårt att säga specifikt hur det har räknats ut i ditt fall.
Gällande antalet dagsböter har dessa bestämts utifrån brottet du dömts för. Angående summan på varje dagsbot säger riktlinjerna som sagt att man i beräkningen utgår från den beräknade årsinkomsten, gör avdrag med hälften av ett prisbasbelopp varje barn och sedan fastställs dagsboten till en tusendel av det belopp som räknats fram.
Även andra omständigheter kan ha haft betydelse, exempelvis om du har en större nettoförmögenhet. Dina ekonomiska förhållanden i övrigt ska även ha beaktats
Anser du att dagsboten du fått är oskäligt hög kan du jämka beloppet. Jämkningsregeln tillämpas dock som sagt restriktivt, vilket innebär att det kan vara svårt att få beloppet jämkat.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var hur dagsböter beräknas. Det är en beräkning som görs utifrån omständigheterna i varje enskilt fall, och det är därför svårt att säga exakt hur det räknats ut. Ovan kan du se vad som generellt gäller vid beräkning av dagsböter. Anser du att beloppet är för högt, kan du se över möjligheten att jämka om du anser att det föreligger särskilda skäl.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Hoppas du känner att du fick svar på din fråga. Du är såklart också välkommen att återkomma med en ny fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.