Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Beslut om uttaxering (avgift) i samfällighetsförening

Vi har en vägförening där jag bor och det bestämdes att vi skulle asfaltera en bit av vägen. Vi tog ett banklån på 10 år. Styrelsen har bestämt en fast summa som vi skall betala in varje år för lånet. Medlemmarnas sammanlagda summa är högre än vad som betalas in till banken. Plus att vi amorterar varje år och räntan blir lägre så vill styrelsen att vi skall betala in lika mycket varje år! Det blev även ca 21000:- över på banklånet som bör finnas kvar på ett föreningssparkonto, vilket styrelsen inte redovisar.
Vi har även ett drift/underhållskonto men pengarna finns inte redovisade där heller!

Nu till min fråga: Kan banken neka mig att få utskrift på vad som är inbetalt och vad som finns på kontot om jag tar med mig min lagfart på mitt hus och min legitimation som styrker var jag bor och att jag ingår i vägföreningen?
Styrelsen skickade ut kallelse till årsmötet i våras till alla medlemmarna utan till mig! Så jag missade det mötet där jag hade flera saker jag ville ifrågasätta, bl.a detta med med lånet.
Kan jag göra så att jag reglerar summan och betalar in 1/17 till vägföreningen av den summan som banken skall ha betalt? Vi är 17 hushåll i vägföreningen.

Rådgivarens svar

2019-01-10

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

Rätt att kräva kontoutdrag från banken

Din vägförening är vad vi jurister kallar en samfällighetsförening. Regler om dessa finns i samfällighetslagen. Där stadgas att

Styrelsen är behörig att företräda föreningen i förhållande till tredje man. Samma behörighet tillkommer firmatecknare.

Om du inte har någon särskild firmateckningsrätt eller dylikt från föreningen kan du alltså inte kräva något kontoutdrag från banken. Det är endast kontoinnehavaren, d.v.s. föreningen (inte dess medlemmar), som kan kräva detta och föreningen företräds av styrelsen.

Måste man betala den avgift som föreningen bestämmer

Det korta svaret är ja. Om du inte betalar kan föreningen ansöka om utmätning hos Kronofogdemyndigheten.

Debiterat och till betalning förfallet belopp får [...] uttagas enligt bestämmelserna i utsökningsbalken om fordran för vilken betalningsskyldighet ålagts genom dom som äger laga kraft.

Med det sagt så måste dock beslutet om avgift till föreningen fattas på rätt sätt. Avgift till samfällighetsförening kallas uttaxering. Processen går till så att styrelsen tar fram s.k. utgifts- och inkomststat, en slags grund till beslut om uttaxering. Själva beslutet fattas dock på stämman, om inte annat framgår av föreningens stadgar.

Om ej annat föreskrives i stadgarna, uttaxeras medlemmarnas bidrag genom att styrelsen upprättar och på föreningsstämma framlägger debiteringslängd.

Om styrelsen, utan stöd i stadgarna, har beslutat om uttaxering, så har du ingen skyldighet att betala avgiften. Detta framgår av rättsfallet NJA 1989 s. 87.

I målet är ostridigt att debiteringslängder avseende de nu ifrågavarande bidragen inte har upprättats. Något för E.O. bindande beslut om skyldighet att erlägga bidrag har därför inte kommit till stånd.

Förutsatt att beslut fattades på den stämma där du inte närvarade har du tyvärr försuttit din chans att väcka talan mot föreningen, då detta ska göras inom fyra veckor från beslutsdagen.

Anser medlem att uttaxering ej överensstämmer med denna lag, stadgarna eller föreningsstämmobeslut, får han väcka talan mot föreningen om rättelse hos mark- och miljödomstolen inom fyra veckor från den dag då debiteringslängden framlades på föreningsstämma.

Jag kan alltså inte svara på huruvida du är betalningsskyldig eller inte, eftersom att jag inte har tillgång till stadgarna och det inte tydligt framgår av din fråga vem som fattade beslutet. Eftersom att du talar om att du trots allt ska betala, men mindre än vad föreningen har beslutat, så drar jag dock slutsatsen att beslutet har fattats på rätt sätt. Svaret på din fråga blir därmed att du måste betala. Oavsett vad får du inte själv välja hur mycket du ska betala, antingen är du fullt betalningsskyldig eller så är du inte betalningsskyldig alls.

Jag hoppas att det var svar på dina frågor. Om du har någon ytterligare fundering, kring detta eller något helt annat, så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Med vänlig hälsning,
Helmer

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.