Hej, min vän ska in 16 månader i fängelse för grovt vapenbrott+ narkotikabrott.
Några korta frågor:
Får jag ta med kakor till han? Hur ofta får man besöka? Hur ofta får man ringa?
Om han beter sig gott kommer han få komma ut 2/3 av straffet?
Hur mycket kan jag hjälpa han därinne?
Kan han fortsätta sin musikkarriär, asså spela in typ på en kassett så ordnar vi redigering utanför?
Stort tack på förhand hade vart så glad för svar. Han ska snart in.
Mvh
Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.
Att besöka en person i fängelse och ha kontakt via telefon
En intagen får ta emot besök i den utsträckning det lämpligen kan ske, där hänsyn tas till anstaltens rutiner och dess tillgång till personal och besöksrum (7 kap. 1 § fängelselagen). Samma gäller för kontakt via elektronisk kommunikation (7 kap. 4 § fängelselagen).
Det krävs tillstånd för att kunna besöka en person som sitter i fängelse. Även det som önskas tas med till någon som sitter i fängelse måste godkännas av Kriminalvården. Däremot är det vanligen inte tillåtet att ta med mat och dryck. Det är även möjligt att hålla kontakten med någon i fängelse via både telefon (och brev). Dock krävs det ett tillstånd för telefonsamtalet. Det är inte möjligt att som utomstående ringa till någon i fängelset, utan det är bara personen i fängelset som kan ringa utåt.
Villkorlig frigivning efter två tredjedelar av straffet
När en person har avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsestraff ska denne bli villkorligt frigiven (26 kap. 6 § brottsbalken). Om det däremot finns synnerliga skäl mot att villkorlig frigivning ska ske, ska den skjutas upp till ett senare tillfälle. Synnerliga skäl föreligger om den dömde på ett allvarligt sätt har brutit mot de föreskrifter och villkor som gäller för verkställigheten (26 kap. 6 a § brottsbalken). Med andra ord kan villkorlig frigivning skjutas upp om personen allvarligt missköter sig i fängelset.
Efter den villkorliga frigivningen börjar en prövotid att löpa. Prövotiden pågår under resterande tid av fängelsestraffet, dock minst 365 dagar (26 kap. 10 § brottsbalken). Om det med andra ord är kortare än ett år kvar av fängelsestraffet när den villkorliga frigivningen ges, kommer en prövotid att pågå i ett år framåt.
Det finns vissa undantag från när villkorlig frigivning överhuvudtaget kan ges. Undantagen gäller om straffet är kortare än en månad, om personen har dömts till ett fängelsestraff i kombination med skyddstillsyn eller om fängelsestraffet är ett förvandlingsstraff för böter.
Avslutningsvis
Det krävs tillstånd för att besöka någon som sitter i fängelse, även när det gäller kontakt via telefon eller brev. Olika anstalter har olika rutiner och därav olika förutstättningar för att ta emot besök. Det går alltså inte att svara på exakt hur ofta du får besöka eller på annat sätt ha kontakt med personen ifråga.
Möjligheten till att få skapa musik i fängelset är något som Kriminalvården får besluta om. Det finns förmodligen inget som hindrar honom från att skriva låttexter i fängelset, men att ta med ett kassettband till honom krävs det godkännande för - precis som med allt annat som önskas tas med till en person som sitter i fängelse.
Här (länk till Kriminalvårdens hemsida) kan du läsa mer om hur besökstillstånd ges och vad som i övrigt gäller vid besök. Här kan du läsa om telefon- och brevkontakt med någon som sitter i fängelse.
Angående den villkorliga frigivningen kommer personen ifråga att få komma ut från fängelset när två tredjedelar av fängelsestraffet är avtjänat, under förutsättning att han har skött sig bra i fängelset och inget av de andra undantagen är aktuella i hans situation. I det här fallet är fängelsestraffet 16 månader, vilket betyder att han kommer bli villkorligt frigiven efter 10 månader och 2-3 veckor om alla förutsättningar är uppfyllda. Därefter kommer en prövotid att pågå i 365 dagar, eftersom återstoden av fängelsestraffet (5 månader och 1-2 veckor) är kortare än ett år.
Jag hoppas att du fick svar på dina frågor. Om du har ytterligare funderingar, är du varmt välkommen att ställa en ny fråga i vårt frågeformulär.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.