Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Bestrida en faktura från bostadsrättsförening

Vi flyttade från en bostadsrätt och när inhyrda flyttgubbarna använde hissen så stannade den pga att en sensor lossnade inne i hissdörrspringan på hissen. Ingen vet hur det gick till och andra i trappen använde också hissen under tiden. Ingen skada på sensorn eller skruvgängorna som den satt fast i, så den har inte slitits loss eftersom hissreparatören kunde skruva fast den direkt. Det verkar mer som det skulle skakats loss från skruvarna under längre tid. Nu har bostadsrättsföreningen skickat fakturan på hissreparatörens jobb på ca 5500:- trots att det inte är fastställt hur det har gått till även om det skulle vara möjligt att det var flyttgubbarna men flyttgubbarna visste inte heller hur det gått till om det nu var dem. När jag ringer ansvarig i bostadsrättsföreningen så blir han upprörd att jag bestrider fakturan och lägger på luren. Hur kan vi gå vidare?

Rådgivarens svar

2019-12-29

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

Bestrida en faktura
Har man fått en betalningsanmaning som man inte anser sig skyldig att betala kan man bestrida fakturan. Det bör göras skriftligen med information om varför man anser att fakturan är felaktig samt kontaktuppgifter, fakturanummer och liknande. Man bör spara en kopia på bestridandet för att undvika betalningsanmärkning. Bestrider man det första betalningskravet behöver man inte bestrida en ytterligare påminnelse. Men går ärendet vidare till ett inkassoföretag är det viktigt att bestrida fakturan även hos dem. Kommer det senare krav får Kronofogden går även det att bestrida. Så länge man bestrider kraven i alla led riskerar man inte att få en betalningsanmärkning.

Efter bestridande hos Kronofogden kan den som har skickat fakturan begära att Kronofogden ska lämna över ärendet till domstol (se 33 § lag om betalningsföreläggande och handräckning (BfL)), annars avslutas ärendet (se 37 § BfL). Vid en domstolstvist är det den som anser att betalningsskyldighet föreligger som ska bevisa detta.

Sammanfattning och rådgivning
Det ni bör göra är alltså att bestrida fakturan skriftligen. Slutligen är det bostadsrättsföreningen som måste bevisa att det finns en grund för betalningskravet om de väljer att ta ärendet vidare till tingsrätt. Hur stor risk det är att ni förlorar målet kan jag tyvärr inte svara på. Denna typ av skador regleras nämligen inte i bostadsrättslagen utan man får utgå från föreningens stadgar samt allmänna skadeståndsregler, d.v.s att det krävs oaktsamhet för att bli ansvarig för skada. 

Tänk på att bestridandet bör vara skriftligt och att ni sparar kopior på bestridandet. För att undvika betalningsanmärkning måste ni också bestrida kravet i alla led, d.v.s. hos bostadsrättsföreningen, inkassoföretag och Kronofogden. Går ärendet ändå till Kronofogden kan ni läsa mer om deras handläggning HÄR. Vill ni ha hjälp att bestrida fakturan kan ni kontakta Familjens Jurist, de kan även rådge och företräda er inför en eventuell domstolstvist.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.