Jag undrar vad som gäller om man blir antagen till en utbildning där man får betalt under utbildning så som Kustbevakningen eller Tullen. Har man rätt till studieledighet då?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Studieledighet regleras i lagen om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning (“studieledighetslagen”).
Allmänt om studieledighet
Studieledighetslagen ger en arbetstagare rätt till ledighet för att undergå utbildning (1 § studieledighetslagen). Vid studieavbrott eller efter utbildningens slut har arbetstagaren rätt att återgå till arbetet med likvärdiga villkor och arbetsuppgifter (9 § studieledighetslagen).
En arbetstagare som missbrukar ledigheten genom att använda den till annat än studier riskerar att göra sig skyldig till brott mot anställningsavtalet. Det är till exempel inte tillåtet att ta studieledighet för att utföra annat arbete.
Vad menas med utbildning?
Begreppet “utbildning” ska enligt förarbeten till lagen tolkas brett och omfattar i princip all form av organiserad utbildning. Arbetstagaren måste ha en studieplan och syftet med utbildningen ska huvudsakligen vara att förmedlas kunskaper och insikter i något avseende. Praktiktjänstgöring inom ramen för utbildningen och yrkesutbildning hos annan arbetsgivare bör enligt förarbeten omfattas av utbildningsbegreppet.
Sammanfattning och råd
Sammanfattningsvis bedömer jag att du borde kunna få studieledighet för att genomgå en betald utbildning. Detta självklart förutsatt att det inte uppstår ett anställningsförhållande mellan dig och den som erbjuder utbildningen.
Om du till exempel vill genomgå Kustbevakningens grundutbildning måste du vara tidsbegränsat anställd hos dem. Du tar då annan anställning under studieledigheten, vilket borde innebära att du inte kan få studieledighet.
Jag hoppas att du fick lite mer klarhet i frågan! Har du fler funderingar råder jag dig att ta kontakt med ditt fackförbund eller studievägledaren i din kommun.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.