Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Brottsrubricering - förskringring och andra brott

Vi är en brf som hyr ut våra stugor via en förmedlare (mot provision). Hyresintäkterna går via förmedlaren till stugägarna. Utbetalningarna har ofta varit sena och redovisningsunderlaget har varit omöjligt att förstå/kontrollera.
Nu har vi inte fått några pengar alls för jan, feb och mars (ca 700 000:-) eftersom förmedlaren påstår att han "inte har några pengar". Det är uppenbart att han, både tidigare såväl som nu, använder stugägarnas pengar för att driva sin egen verksamhet (restaurang bl a).
Föreningen tänker nu polisanmäla honom.

Vi undrar, är rubriceringen trolöshet mot huvudman, förskingring eller tom stöld?
 

Rådgivarens svar

2018-07-29

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Regler om brott och påföljder för brott finns i Brottsbalken (BrB).

Till skillnad från vad som gäller för brottet stöd där gärningsmannen olovligen har tagit något finns det en grupp brott, som förskingring och trolöshet mot huvudman, där gärningsmannen på lovlig väg har fått egendomen i sin besittning men därefter hanterar egendomen på ett olovligt sätt. Då flera brott kan vara uppfyllda, dvs. då flera bestämmelser i BrB aktualiseras, så löses detta problem genom regelkonkurrens. Enligt huvudregeln innebär detta att mer speciella straffbud undantränger mer generella straffbud. Det mer speciella straffbudet så därmed tillämpas.

Förskingring

Brottet förskingring regleras i 10 kap 1 § BrB. Om någon som pga. avtal, allmän eller enskild tjänst eller liknande ställning fått egendom i sin besittning för annan med skyldighet att utgiva eller redovisa för egendomen genom att tillägna sig egendomen eller på annat sätt åsidosätter sina skyldigheter, dömes, om gärningen innebär vinning för gärningsmannen och skada för den berättigade, för förskingring. Brottet innebär därmed att gärningsmannen på lovlig väg har fått egendom i sin besittning pga. hans eller hennes ställning eller tjänst, med skyldighet att redovisa för egendomen eller lämna egendomen till den som har rätt till den. Om gärningsmannen istället för att utföra sina skyldigheter tillägnar sig egendomen eller på annat sätt agerar så att han eller hon inte kan fullgöra sina skyldigheter så innebär detta att brottet förskingring har begåtts. En ytterligare förutsättning är att handlingen som gärningsmannen gör innebär att det sker en förmögenhetsöverföring från den person som egentligen ska ha egendomen till gärningsmannen. Er förmedlare har troligtvis begått brottet förskingring. Han eller hon har lovligen fått egendom i sin besittning som han eller hon sedan ska redovisa samt ge ut till er. Men efter denna lovliga besittningsöverföring till förmedlaren så agerar han eller hon olovligt genom att inte redovisa samt ge medlen till er. Då det är fråga om ekonomiska medel innebär detta agerande vinning för förmedlaren och skada för er som är berättigade till medlen.

Nedan väljer jag dock att även redovisa för fler brott som eventuellt hade kunnat vara aktuella för att ni ska kunna jämföra brottsbestämmelserna.

Trolöshet mot huvudman

Trolöshet mot huvudman regleras i 10 kap 5 § BrB. I bestämmelsen föreskrivs straffansvar för avtalsbrott för den som är syssloman eller har en liknande ställning. Den straffbelagda gärningen är att gärningsmannen sviker ett speciellt förtroende genom att missbruka sin särskilda maktställning och därmed skadar sin avtalspartner i ekonomiskt hänseende. Det krävs även att gärningsmannen pga. sin förtroendeställning har fått att sköta eller övervaka skötseln av en ekonomisk angelägenhet eller kvalificerad tekniskt uppgift. Denna bestämmelse är subsidiär i förhållande till 10 kap 1-3 §§ BrB. Detta innebär att om en av bestämmelserna i 10 kap 1-3 §§ BrB är uppfylld så ska den bestämmelsen tillämpas istället för 10 kap 5 § BrB.

Bedrägeri

Brottet bedrägeri regleras i 9 kap 1 § BrB. Till bedrägeri döms den som med vilseledande förmår någon till handling eller underlåtenhet som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den vilseledde. Till skillnad från brotten i 10 kap BrB förutsätts det inte att gärningsmannen har en viss rättslig ställning i relation till sitt offer. Med hänsyn till reglerna om regelkonkurrens ska troligtvis brottet förskingring tillämpas.

Stöld

8 kap 1 § BrB, vilken reglerar brottet stöld, anger att den olovligen tager vad annan tillhör med uppsåt att tillägna sig det, dömes, om tillgreppet innebär skada, för stöld. Denna bestämmelse är inte tillämplig i den situation som du beskriver då själva tillgreppet måste innebära att gärningsmannen tar något som han eller hon inte redan hade i sin besittning. Er förmedlare har lovligen fått egendomen i sin besittning och därefter agerar han eller hon olovligt genom att inte redovisa samt ge medlen till er.

Är ni i behov av ytterligare hjälp är ni varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister Familjens Jurist.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,
Sofia

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.