Jag var i 1 och 1/2 år tillsammans med en kille som inte behandlade mig bra. Detta var för snart 2 år sedan men jag påverkas fortfarande av sättet jag blev behandlad på lider av, ångest, depression m.m. som gjort att jag inte har kunnat ta min gymnasieexamen ännu.
Han misshandlade mig främst psykiskt men också fysiskt vid vissa tillfällen. Tjatade även till sig sexuella tjänster av mig osv. Han var verbalt och fysisk våldsam, talade illa om mig och min familj, isolerade mig från andra människor, kollade igen min mobil utan tillåtelse, fick mig att göra saker jag egentligen inte ville.
Har inte tyckt att det varit någon idé att anmäla då jag inte tyckt det var viktigt men mina föräldrar har nu fått reda på detta och vill att jag ska göra en anmälan.
Jag har familj och kompisar som vittnen men inte mycket konkreta bevis. Hur stor är chansen att en polisanmälan faktiskt går igenom och om en undersökning skulle kunna leda till dom och ev skadestånd osv.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att gå igenom vad personen skulle ha kunnat göra sig skydlig till för brott och förklarar sedan lite om hur bevisfrågor kan påverka en anmälan och dom.
Vilka brottsrubriceringar kan vara aktuella här?
Misshandel är ett brott enligt 3 kap. 5 § brottsbalken, BrB. Här avses dock endast fysisk misshandel. Att tala illa om någon eller på annat sätt sprida negativa uppgifter om någon till andra kan vara brottet förtal (5 kap. 1 § BrB). Läser man någon annans mobil utan tillåtelse kan det vara brottet brytande av post- och telehemlighet (4 kap. 8 § BrB).
Den 1 juli 2018 började den nya sexualbrottslagstiftningen att gälla. Enligt den är det en våldtäkt att genomföra samlag med någon som inte deltar frivilligt (6 kap. 1 § BrB). Det skulle eventuellt också kunna röra sig om oaktsam våldtäkt (6 kap. 1a BrB). Före lagändringarna 1 juli 2018 var det våldtäkt om man tvingade sig till sex genom våld, hot eller t.ex. utnyttjade att någon var full, sov eller liknande. Vilka lagregler som blir aktuellt i det här fallet beror alltså på när de här händelserna ägde rum.
Hur stor möjligheten att man får en fällande dom?
En förundersökning ska inledas om det finns anledning att anta att brott har begåtts, men behöver inte inledas om det är uppenbart att brottet inte går att utreda (23 kap. 1 § rättegångsbalken, RB). Ett sådant skäl kan vara att man redan från början bedömer att det inte finns tillräckligt med bevisning. Annars kan bristande bevisning vara ett skäl till att förundersökningen senare läggs ned om man märker att man inte kommer någon vart i utredningen. Det är åklagare som fattar beslut om förundersökningar läggs ned. Om en förundersökning lagts ned och man vill att den ska fortsätta kan man alltid begära överprövning av det beslutet.
Det kan vara bra att veta att den misstänkte inte kommer att få reda på att det pågår en förundersökning mot honom förrän han blir "skäligen misstänkt" (23 kap. 18 § RB), alltså i ett tämligen sent skede i utredningen.
Om åklagaren gör bedömningen att hen har så mycket bevis i fallet att det går att fälla den misstänkte i domstol kan hen väcka åtal (23 kap. 20 § RB). För att domstolen ska få döma någon i ett brottmål måste det vara "ställt utom rimligt tvivel" att personen är skyldig. Det är ett högt krav på bevisning. Vad som är tillräcklig bevisning varierar dock från fall till fall. Det mesta brukar tillåtas som bevisning, så bevisning kan vara allt från läkarintyg, skärmdumpar, vittnesuppgifter, psykologutlåtande mm. Sedan är det är upp till domstolen att värdera bevisningen och bedöma hur mycket de anser är bevisat i fallet.
Sammanfattning och råd
Som sagt ovan så kan det röra sig om en del olika brott som personen har gjort sig skyldig till. Kravet för att en förundersökning ska inledas är ganska lågt ställt så även om man inte tycker att man har så mycket bevisning kan man ändå alltid försöka göra en anmälan för att se hur det går.
Om en förundersökning inleds i det här fallet kan det eventuellt vara så att du har rätt till ett målsägarbiträde. Det är en juristutbildad person, ofta advokat, som ska stötta dig i rättsprocessen och brukar sköta skadeståndsdelen av processen. Om du vill ha annan typ av stöd, exempelvis någon att prata med, kan du vända dig till någon tjejjour, kvinnojour eller någon brottsofferstödjande verksamhet, exempelvis Brottsofferjouren.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du undrar över något mer kan du alltid ta kontakt med Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.