Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Dataintrång

Hej. Jag jobbar som socialsekreterare och vi använder oss av det trygga dataprogrammet Treserva. När jag arbetade hemifrån, så hade en dataadministratör på mitt arbete gått in i min treserva-användare (som bara min chef får göra) och kolla om jag var inloggad för att se om jag arbetade.. hon har alltså spårat mig... hon bad om ursäkt sen och sa att hon vet att hon inte får göra så. Hon är gdpr-ansvarig i kommunen och vet att det är fel.. detta har gett mig sånna konsekvenser att jag tänkt säga upp mig från arbetet. Eftersom jag känner mig misstrodd och otrygg. Är det brottsligt det hon gjort, min chef säger att det är det men tänker bara ”ta ett snack” med hon som gjort detta mot mig. Tacksam för svar! 

Rådgivarens svar

2018-10-29

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! 
Svaret på din fråga finner man i brottsbalkens bestämmelser.

Dataintrång
Den som olovligen bereder sig tillgång till en uppgift som är avsedd för automatiserad behandling eller olovligen ändrar, utplånar, blockerar eller i register för in en sådan uppgift döms för dataintrång till böter eller fängelse i högst två år. Att logga in på någon annans konto, oavsett om inloggningsuppgiften är sparad sedan tidigare eller man själv skriver in de, är brottsligt och avser dataintrång. Tar man del av information som redan är tillgängligt (som viss information kan vara på sociala medier, facebook, twitter etc.) behöver det inte vara brottsligt, men är det privat information man får tillgång till kan handlingen vara brottslig. 

Arbetsgivarens skyldighet
En arbetsgivare har rätt att kontrollera att regler och riktlinjer kring användning av datorer och datanät samt behandling av personuppgifter efterföljs. Är det fråga om att kontrollera arbetsrelaterad e-post, t.ex. i företagets egna domännamn, har arbetsgivaren rätt att ta del av denna, då du som arbetstagare har en grundläggande lojalitetsplikt mot din arbetsgivare, därför tillåts arbetsgivare att utöva viss kontroll mot illojala beteenden. Privat information får dock inte läsas om inte fallet gäller en stark misstanke om illojalt eller brottslighet föreligger. 

I ditt fall gäller det dock en annan arbetstagare som gjort ett intrång. I detta fall har arbetsgivaren inte någon laglig skyldighet att göra en egen polisanmälan. Som utgångspunkt är det den som är utsatt för brott som polisanmäler. Om en arbetsgivare polisanmäler förutsätter det att du som utsatts för brottet är beredd att medverka i polisens förundersökning. 

Jag hoppas mina svar har gett dig vägledning i hur du ska gå vidare med ditt ärende. Om det återstår frågor är du är varmt välkommen att höra av dig igen. 

Vänliga hälsningar, 

Susann

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.