Hej!
Undrar vad jag ska tänka på i samband med upprättande av direkt pension. Har ett enmansföretag.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Tjänstepension är en viktig del för den framtida pensionen. Den som har ett eget företag måste själv ordna med sin tjänstepension. De vanligaste lösningarna brukar bygga på pensionsförsäkringar, men man kan tjäna mycket pengar på att istället byta till en direktpension då man slipper betala försäkringspremier. Direktpension kan dock endast ges till anställda varför det bara är aktiebolag som kan välja denna typ av tjänstepension. Detta innebär att om ditt enmansföretag är ett t.ex. en enskild firma eller handelsbolag är detta ingen valmöjlighet för dig.
För- och nackdelar med direktpension
En fördel är som sagt att du slipper att betala dyra avgifter till försäkringsbolag. Du kan även välja att utbetala kapitalet i direktpensionen som lön och utdelning vilket ger mycket längre skatt än om du skulle betala ut det som pensionsinkomst. Det är med anledning av detta som direktpensionen ger mycket högre pension jämfört med en vanlig pensionsförsäkring. Det finns ingen gräns för hur mycket pengar du får avsätta, tjänstepensioner har ju en gräns på 35 % av lönen. Uttag kan göras med valfritt belopp vid valfri tidpunkt vilket betyder att det inte finns någon åldersspärr på när du får ta ut pengarna. Det finns faktiskt inte några nackdelar eller begränsningar med direktpension. En anledning till att det fortfarande är en relativt okänd form av tjänstepension är för att banker och försäkringsbolag inte kan tjäna pengar på direktpension.
Hur upprättar man en direktpension?
Om du är den enda anställde i företaget måste man inte upprätta några speciella handlingar. Men, det är alltid bra att upprätta skriftliga handlingar om pensionslöftet ändå för att vara på säkra sidan. Du bör skriva en direktpensionsutfästelse som innebär ett löfte om pension som betalas direkt från företaget till dig. Om ditt företag skulle riskera att gå i konkurs kan det vara bra att försäkra sig om att pensionskapitalet inte ingår i en sådan konkurs. Det gör man genom att pantförskriva det kapital som avsätts till direktpensionen genom att upprätta ett pantavtal. Du måste även i samband med årsbokslutet på ett korrekt sätt bokföra årets avsättningar till den framtida direktpensionen. Om du vill att efterlevandeskydd ska finnas som inte följer ordningen för de vanliga arvsreglerna måste handlingar upprättas kring detta.
När du har upprättat en direktpensionsutfästelse och en pantförskrivning kan pengarna placeras på valfritt sätt, t.ex. i fonder. Vänder man sig till ett försäkringsbolag eller bank tillkommer vanligen en kapitalförsäkring där pengarna placeras. Detta medför dock avgifter och kan resultera i sämre avkastning. Idag finns det dock aktörer som erbjuder kostnadsfria kapitalförsäkringar varför det kan vara bra att kolla upp dessa.
Så länge alla handlingar är korrekt upprättade finns det inga risker med direktpension. För att försäkra dig om att handlingarna blir korrekta är det bra att ta hjälp av någon professionell, t.ex. en revisor eller bankman.
Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga,
Bästa hälsningar,
Sofia Berg
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.