Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Diskriminering och ansvar för idrottsföreningar

Hej! Kan man om man anser att gymnastikföreningen vår dotter går i kränker och diskriminerar henne DO anmäla dem, trots att de påstår att de är en Ideell förening, fast vissa av tränarna får lön och vi betalar mkt för att hon är med? Vår dotter har Autism/ADHD och socialfobi. Hon klarar av Gympan i sin grupp men de har slagit ihop flera grupper och nu är det stor grupp vid vissa övningar, och det klarar inte vår dotter av. De påstår att de har många utövare med diagnoser, men har de inte skyldighet att se till att alla mår bra och att de kan hantera barn med diagnoser på rätt sätt? Vidare så påstår dem saker som inte stämmer, att hon vid förra träningen hade haft en konflikt med en annan elev vilket inte var fallet, Är det inte en lärares skyldig som är på plats när något händer att svar på mail eller kontakt oss när vi undrar vad som hänt? Kan vi gå vidare med detta till DO? Vilka skyldigheter har dem som förening?

Rådgivarens svar

2022-09-09

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om diskriminering. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i diskrimineringslagen, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

Diskrimineringslagen

Diskrimineringslagen (DL) ställer upp sex olika diskrimineringsgrunder, där funktionsnedsättning är en av dem (1 kap. 5 § 4 p. DL). Vidare kan man diskrimineras på olika sätt, bl.a. genom direkt diskriminering, indirekt diskriminering och bristande tillgänglighet (1 kap. 4 § DL).

Diskrimineringslagen ställer vidare upp olika regler för olika typer av fall där diskriminering kan ske, exempelvis i arbetslivet eller i utbildningsverksamhet. Vid utbildningsverksamhet får inte den som bedriver utbildningsverksamhet diskriminera något barn eller elev som deltar i eller söker till verksamheten (2 kap. 5 § DL). Vidare finns det ytterligare ett förbud vid tillhandahållande av varor och tjänster (2 kap. 12 § DL).

Bristande tillgänglighet (1 kap. 4 § 3 p. DL)

Bristande tillgänglighet innebär att en person med funktionsnedsättning missgynnas genom att åtgärder om tillgänglighet inte vidtagits för att personen i fråga ska komma i en jämförbar situation med personer utan funktionsnedsättningen. Åtgärderna ska vara skäliga med beaktande av bl.a. de ekonomiska och praktiska förutsättningarna för åtgärderna.

Med jämförbar situation menas som tidigare sagt en jämförelse med personer som inte har funktionsnedsättningen. Däremot befinner sig ofta personer med en funktionsnedsättning inte i en jämförbar situation p.g.a. funktionsnedsättningen (AD 2020 nr. 3). För att minska verkningarna av funktionsnedsättningen ska dock skäliga åtgärder tas.

Med åtgärder för tillgänglighet kan det hänföras bl.a. till stöd och den fysiska miljön.

Utbildningsverksamhet eller tillhandahållande av varor och tjänster?

Privatundervisning som riktar sig mot allmänheten kan omfattas av förbud mot diskriminering vid tillhandahållande av tjänst eller möjligen som utbildningsverksamhet. Det avgörande i om det bör gå under utbildningsverksamhet eller tillhandahållande av varor och tjänster bör vara om momentet av utbildning väger tyngre eller om arbetsprestation mot betalning (tjänst) väger tyngst.

Gällande bestämmelsen om tillhandahållande av varor och tjänster ska det ske utanför privat- och familjelivet och rikta sig till allmänheten. Det finns inte ett krav på yrkesmässighet eller att transaktionen ska ske inom ramen för en näringsverksamhet, vilket gör att även exempelvis privatpersoner kan omfattas av bestämmelsen.

Diskrimineringsombudsmannen

Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som har tillsyn över att diskrimineringslagen följs. Hos DO kan man göra anmälningar bl.a. om man upplevt diskriminering, om arbetsgivare och utbildningsanordnare brister i arbetet att förebygga diskriminering samt om man blivit utsatt för repressalier.

Föreningens ansvar

Idrottsledare har inte samma ansvar för att motverka och åtgärda mobbning och kränkningar som skollagen ställer upp för förskolan och skolan. Idrottsföreningar ska dock arbeta utifrån barnkonventionen och se till barnets bästa, vilket kan tala för att de ska ta fram åtgärder för att kränkningar och mobbning ska upphöra.

Riksidrottsförbundet har även ställt upp stadgar för idrottens värdegrund . Idrottsombudsmannen har till uppgift att se till att stadgarna följs, såväl Riksidrottsförbundets som Specialidrottsförbund (ex. Svenska gymnastikförbundet). Riksidrottsombudsmannen kan då företa och tillvarata antingen föreningens eller en enskild medlems rättigheter.

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Din dotter har ADHD/autism och social fobi som gör att hon inte kan vara med i vissa moment av gymnastiken. Vid tillhandahållande av tjänst/utbildning kan bristande tillgänglighet vara en diskrimineringsgrund. Om det räknas som tillhandahållande av tjänst finns det inte ett yrkesmässighetskrav, vilket gör att inte bara affärsverksamheter omfattas. Det bör därmed tala för att även ex. ideella föreningar kan komma att omfattas av bestämmelsen.

En enkel åtgärd kan vara att ge stöd för att det ska räknas som en tillräcklig åtgärd, vilket jag kan tycka låter som en rimlig åtgärd i detta fall. Om situationen skulle kunna falla under bristande tillgänglighet är svårt att säga. Åtgärderna föreningen ska göra ska vara skäliga med bl.a. ekonomiska och praktiska förutsättningar. Det är dock alltid möjligt att anmäla till Diskrimineringsombudsmannen, för att se hur situationen skulle komma att bedömas.

Idrottstränare har dock inte samma skyldighet som för lärare att utreda och förebygga exempelvis mobbning och kränkande behandling. Riksidrottsförbundet har dock ställt upp stadgar som talar om värdegrunden för idrottsutövning, och Idrottsombudsmannen kan tillvarata medlemmars rättigheter.

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga rörde bl.a. diskriminering och föreningens ansvar att lösa situationer, och svaret blir att det möjligen kan röra sig om diskriminering i detta fall samt att föreningars ansvar inte kan jämställas med det ansvar lärare har i skolan. Min rekommendation till dig är att du åtminstone kan prova anmäla hos eller kontanta Diskrimineringsombudsmannen och se vad de säger. Anmälan kan göras via denna länk. Det finns även flertal intresseorganisationer som du kan höra av dig till, exempelvis Myndigheten för delaktighet. Annars är ett alternativ att höra av dig till exempelvis Svenska gymnastikförbundet och se vad de anser om situationen, alternativt boka tid med en jurist som kan ta sig an er situation och ge ett mer konkret svar. Familjens Jurist har kompetenta jurister som kan hjälpa dig i frågan. Du kan boka tid via denna länk.

Med det hoppas jag att du fått tillräcklig med information för hur du ska ta dig vidare! Om fler frågor uppkommer är du alltid välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.