Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Ersättningsskyldighet vid icke beviljad ansvarsfrihet i förening

Jag är kassör i en förening och vi har blivit utsatta för ett bedrägeri. Någon har i ordförandes namn skickat ett mail till mig kassören och sagt att jag ska betala en faktura på 9830 euro för uppdatering av vår hemsida/it-system. Dagarna innan har ordf berättat att vi satsat pengar på it system samt att vi behöver pengarna från kommunens föreningsbidrag och frågat mig om vi fått dessa. Jag fick sedan ett andra mail från ordf med alla uppgifter för betalningen som jag tyvärr utförde. Nästa dag kom ytterligare ett mail och då kontaktade jag fd kassör och ordf och förstod att det var bedrägeri. Jag har polisanmält händelsen och kontaktat banken som gjort en annullering till mottagande bank men kontot var då tomt. Min fråga är ansvaret för detta, om årsmötet inte ger styrelsen ansvarsfrihet kan styrelsens medlemmar alt vara jag som kassör bli ersättningsskyldig

Rådgivarens svar

2019-06-27

Hej, stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

Ansvarsfrihet

Om en förening röstar för att ge styrelsen ansvarsfrihet så innebär det att medlemmarna avstår från möjligheten att rikta skadeståndsanspråk mot någon av styrelseledamöterna. Om föreningens medlemmar väljer att inte ge ansvarsfrihet så kan en medlem välja att väcka skadeståndstalan och yrka ersättning för den ekonomiska förlust som en styrelseledamot orsakat föreningen. Om ansvarsfrihet inte beviljas så händer alltså ingenting per automatik, utan det krävs att någon i föreningen väcker en skadeståndstalan. Talan måste väckas inom ett år efter föreningsstämman.

Ersättningsskyldighet

För att en styrelseledamot ska vara skyldig att betala skadestånd krävs att denne uppsåtligen eller av oaktsamhet skadat föreningen i sitt agerande. Att du betalat en falsk faktura innebär en ekonomisk skada för föreningen. Men det är endast om ditt agerande är att bedöma som oaktsamt som du kan bli ersättningsskyldig, det vill säga om du varit vårdslös eller oförsiktig.

Det är den som riktar skadeståndsanspråket som har bevisbördan för att du varit oaktsam. Utan närmre detaljer är det svårt att bedöma om ditt agerande kan bedömas som oaktsamt. Men det avgörande är som sagt huruvida du genom ditt beslut att genomföra betalningen agerat oaktsamt och att denna oaktsamhet orsakat föreningen skada.

Med vänlig hälsning

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.