gäller en exekutiv försäljning av fastighet.
Min fastighet såldes på exekutiv auktion . I lagen jag kan läsa mig till ska man ta hänsyn.
I detta fall bor det även en 6åring och en 4 åring.
Men efterhuslån Och fogdes avgifter räknas bort så blir det 58000:- kvar.
Min sambo stod inte som ägare men har ju betalat i ca 5 år på varat boende.
Jag har fram till auktionen försökt att göra upp med fordringsägare. Jag har genom familj o vänner skrapat ihop mer än de 58000 och var beredd att betala in direkt.
Jag fick även av samma personer låna så jag erbjöd intrum 8000 i månaden på en skuld som är ca 250000. plus mins 25000 på direkten.
Hur kan nån då tycka det är skäligt att gör 2 barn hemlösa med att det betalar mindre av skulder än jag skulle gjort själv.
Jag är ju helt rätts lös
Är detta nåt ni kan hjälpa mig att titta på?
Finns ju domar där domstol gått mot KF pga barn.
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Specifika undantag vid utmätning av bostad
Regler om utmätning och exekutiv försäljning finns i utsökningsbalken. Det finns viss egendom som undantas från utmätning (beneficium), bl.a. kläder, vissa möbler och hyres-/bostadsrätt. Fast egendom undantas dock inte.
Det är inte heller ett hinder att din sambo är med och betalar lånet på boendet. I det här svaret på en liknande fråga kan du läsa mer om det som kallas dold samäganderätt, alltså att din sambo skulle anses som ägare till fastigheten, även fast hon inte står som ägare. Dold samäganderätt kan dock inte hindra en exekutiv försäljning, vilket förtydligades av Högsta domstolen i rättsfallet NJA 1984 s. 772.
Vad gäller invändningen om att försäljningen inte inbringade så mycket pengar så är grundkravet i lagen endast att försäljning av fast egendom får ske så länge som ersättningen betalar för försäljningskostnaderna samt lånet på huset. Det räcker alltså i princip att försäljningen inbringar en ynka krona för att försäljning ska accepteras. Det är upp till den borgenär som har ansökt om utmätning att bestämma om utmätning av fast egendom ska ske eller ej.
Inte heller finns det en regel som förhindrar försäljning av fast egendom endast därför att det bor minderåriga barn där. Tyvärr vräks runt tvåhundra barn varje år, så även om det finns fall där Kronofogdemyndigheten väljer att inte utmäta på grund av barn, så är det ändå allt för vanligt att så sker.
Det generella kravet på försvarlighet
Det finns däremot en generell regel som säger att
Utmätning skall ske endast om det belopp som kan beräknas flyta in, efter avdrag för kostnader som uppkommer efter utmätningen, ger ett överskott som gör åtgärden försvarlig.
Här kan exvis det faktum att du har minderåriga barn spela roll. Om ersättningen inte anses tillräckligt hög i förhållande till dina barns situation så kan försäljningen anses oförsvarlig. Kronofogdemyndigheten har vidare en skyldighet att använda så lite ingripande åtgärder som möjligt. Enligt en skrivelse från Kronofogdemyndigheten så görs valet av egendom att utmäta enligt följande ordning:
1. Kontanta medel
2. Banktillgodohavanden och andra likvida tillgångar som kan lyftas omedelbart
3. Löneutmätning
4. Fondandelar och aktier
5. Övrig lös egendom
6. Fast egendom
7. Skepp, luftfartyg, tvistiga fordringar m.m.
Om skulden kan betalas med löneutmätning under tre månaders tid så ska inte någon av de mer ingripande utmätningarna aktualiseras. Enligt min bedömning är det inte tillräckligt att du betalar av 8 000 kr i månaden (det skulle ta nästan tre år, jämfört med de tre månader man har på sig att betala via löneutmätning innan det beslutas om mer ingripande åtgärder). Det kan ju dock ha funnits annan egendom som Kronofogdemyndigheten borde ha tagit istället.
Rekommendation
Det finns alltså en möjlighet att försäljningen enligt försvarlighetsregeln inte skulle ha genomförts. Det är dock inte möjligt för mig att uttala mig om huruvida så är fallet, delvis för att jag inte har tillräckligt med omständigheter presenterade framför mig. Det beror, som framgår av mitt sista stycke ovan, mycket på vilka övriga tillgångar du har. Jag rekommenderar därför dig, ifall du vill överklaga Kronofogdemyndighetens beslut, att kontakta en av våra jurister, så hjälper de dig att utreda ytterligare och bygga upp en bra argumentation.
Jag hoppas att det var svar på din fråga. Om du vill att jag utvecklar någonting, eller om du undrar någonting annat, så är du välkommen att ställa en ny fråga.
Med vänlig hälsning,
Helmer
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.