Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Faktura med utebliven betalning

Hej.
Min fråga gäller följande.

Jag har på uppdrag underhållit på ett företag vid flera tillfällen och de skulle ha betalat mig ett samlings belopp via faktura.

Fakturan blev sent inlämnad pga strul med underlag oss emellan men lämnades in tillslut.

Någon betalning skedde aldrig. Jag var då på plats och påminde och bad ägaren kontakta mig då den inte fanns på plats. Detta skedde inte, inte ens efter flera månader.

Jag gick då tillbaka och fick då som svar av en av de anställda att fakturan skulle vara betald enligt ägaren. Detta var den inte när jag kollade upp saken.

Jag gick då tillbaka igen samma vecka och med en av de anställda som vittne visade att någon betalning till mitt konto inte skett då ägaren åter ej fanns på plats. Lämnade också underlag som stödje detta så att ägaren skulle kunna se att så var fallet.

Jag kontaktade senare ägaren om saken som svarade att han skulle kolla upp saken. Jag fick inga svar efter det.

Jag har efter det via elektronisk väg skrivit flera påminnelser till ägaren som inte svarar mig eller återkommer. Jag har även varit på plats och då endast möts av anställda då ägaten återigen ej varit på plats och de har då inte kunnat ge mig några svar utan hänvisar till ägaren.

Nu har det gått en mycket, mycket lång tid, och nu undrar jag hur och vad jag har rätt till att göra för att få mina pengar?

Får jag tex ta ut tilläggs avgifter för försenad betalning mer än påminnelse avgifter på fakturan då menar jag då den nu är mycket sen?

Om inkasso dras in vad och hur kan de hjälpa och bistå mig?

Rådgivarens svar

2017-11-22

Hej,

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga, nedan följer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare.  

Jag uppfattar din fråga som att du undrar hur du ska gå tillväga och vad du får göra för att få betalat för en förfallen faktura, samt vad inkasso kan komma att får för roll.

Vad gäller?

Faktura för ditt arbete är en del avtalet ni förmodligen har gjort mellan er då skulle underhålla på företaget. Om fakturan har ett förfallodatum eller ni på annat sätta har bestämt en tidpunkt för när fakturan ska vara betald och inte du inte fått betalat innan detta datum kan man anse att betalningen är sen.

Då du skickar betalningspåminnelse har du rätt att ta ut en påminnelseavgift och dröjsmålsränta, dock endast om ni har avtalat om detta. Påminnelseavgiften är 60 kr enligt 4 § Lag (1981:739) om ersättning för inkassokostnader m.m. Om ni inte har bestämt vad dröjsmålsränta ska vara är den referensräntan + 8 %, idag ca 7,5 % enligt Räntelag (1975:635). Detta får du göra från och med att fakturan har förfallit, dvs det krävs att ni har avtalat om en tidpunkt för betalning.

Hur kan du gå vidare?

Du kan antingen skicka flera påminnelser, dock verkar inte detta bita på ägaren. Det kan då bli aktuellt att lämna över fakturan till ett inkassokrav eller få hjälp av kronofogden att driva in den obetalda skulden.

Vad kan inkasso göra?

Du behöver inte ha skickat några påminnelser till personen som är skyldig dig pengar innan du överlämnar fakturan till ett inkassobolag. Du kan således driva in skulden med hjälp av inkasso från att fakturan är förfallen. Inkassokravet skiljer sig från en betalningspåminnelse på så sätt att det innehåller oftast ett ”hot” om att den som vill driva in pengarna kommer att söka om betalningsföreläggande hos kronofogdemyndigheten, om betalning inte görs inom den nya angivna tidsramen.

Vad kan kronofogden göra?

Om ägaren inte betalar trots inkassokrav kan du ansöka om betalningsföreläggande hos kronofogdemyndigheten. Detta gör du genom att fylla i en blankett om betalningsföreläggande som finns på kronofogdemyndighetens hemsida. Om ägaren fortfarande inte betalar kan du ta ärendet till domstol. Domstolsprocesser kan dock bli både utdragna och kostsam, du kan riskeras att betala motpartens rättegångskostnader om du förlorar målet.

Sammanfattningsvis rekommenderar jag dig i första hand att lämna över fordran till ett inkassobolag då du redan har påmint ägaren många gånger. Utifrån vad utgången blir av inkassokravet kan du sedan gå vidare och ansöka om betalningsföreläggande.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.