Min sambo har råkat ut för en falsk låneansökan där hans namn med en falsk underskrift använts. Han är uppgiven som medlåntagare där även en fastighet används som säkerhet. En fastighet som han inte har ngn ägarandel i.
Denna förfalskning av namnteckning skedde 2013. Han har försökt privat väg få till stånd att detta medlåntagande ska upphöra pga av den falska namnteckningen men utan resultat. Personen som falskeligen skrev hans namn på låneansökan amorterar inte på lånet utan endast ränta.
Jag antar att brottet är preskriberat samt att han borde ha polisanmält detta för länge sedan.
Finns det ngt sätt att få detta medlåntagande hävt ändå? Vilken väg finns att gå vidare?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för rättsläget och vad som gäller i ditt fall.
Urkundsförfalskning
Den som olovligen, utan samtycke, anger en annan persons namn och framställer en falsk urkund har gjort sig skyldig till brottet urkundsförfalskning (brottsbalken 14 kap. 1 §). Detta är vad det tycks vara fråga om i det fall du beskriver. Som du nämner finns det mycket riktigt en preskriptionstid. Har preskriptionstiden gått ut kan personen som gjort sig skyldig till brottet inte längre straffas för det. Regler om preskription finns i brottsbalken 35 kap. För urkundsförfalskning gäller en preskriptionstid om fem år. För den ringa formen av urkundsförvanskning, förvanskning av urkund (brottsbalken 14 kap. 2 §), gäller två år. Preskriptionstiden för grov urkundsförvanskning (brottsbalken 14 kap. 3 §) är tio år. I det här fallet gäller sannolikt en preskriptionstid om fem år. Den som har förfalskat din sambos namnteckning kan alltså inte längre åtalas för det.
Bundenhet till låneavtalet
Då det har skett en förfalskning av din sambos anteckning och det heller inte verkar som att personen haft fullmakt att företa rättshandlingar å din sambos vägnar, är din sambo egentligen inte bunden av låneavtalet. Din sambo kan hävda att namnteckningen är förfalskad. Det är då i allmänhet borgenären som har bevisbördan för att göra det övervägande sannolikt att det är gäldenärens påskrift som förekommer på låneavtalet.
Skadestånd
Även om preskriptionstiden för urkundsförfalskning har gått ut kan din sambo fortfarande väcka talan om skadestånd vid tingsrätten för ekonomisk skada (skadeståndslagen 2 kap. 2 §) eller för kränkning genom brott som innefattar angrepp mot din sambo (skadeståndslagen 2 kap. 3 §). Detta kan din sambo göra genom att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. Eftersom det rör sig om ett tvistemål bör din sambo dock vara medveten om att förlorar han målet får han stå för sina egna samt motpartens rättegångskostnader.
Jag hoppas det var svar på din fråga. Om du har några andra frågor är du välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.