Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Får arbetsgivaren ändra schemat utan att förhandla med facket?

Hej! Jag är kommunalanställd. Min chef har ändrat schemat så att alla i vår grupp kommer att få arbeta natt (sovande jour) vilket inte varit fallet tidigare. Får chefen ta det beslutet utan att förhandla med facket? 

Rådgivarens svar

2020-07-17

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Schemaändringar

Huvudregeln är att arbetsgivaren har en s.k. fri arbetsledningsrätt. Det betyder att arbetsgivaren har rätt att fritt leda och fördela arbetet. Ändringar av scheman ingår i den fria arbetsledningsrätten. Den fria arbetsledningsrätten har dock vissa begränsningar. I 11 § lagen om medbestämmande i arbetslivet nämns att innan arbetsgivare beslutar om viktigare förändring av sin verksamhet, ska han på eget initiativ förhandla med arbetstagarorganisation i förhållande till vilken han är bunden av kollektivavtal. Detsamma ska iakttagas innan arbetsgivare beslutar om viktigare förändring av arbets- eller anställningsförhållandena för arbetstagare som tillhör organisationen. I litteraturen är det vanligt att göra en åtskillnad mellan två typer av fall som täcks av 11 §. Den första typen är verksamhetsfallen och den andra typen är arbetstagarfallen. När det gäller arbetstagarfallen ska det vara fråga om viktigare förändringar av arbets- eller anställningsförhållanden för att förhandlingsskyldigheten ska inträda. Ett exempel på viktigare förändringar av arbets- eller anställningsförhållanden är arbetstidens förläggning (se AD 2008 nr 28). I rättsfallet ansåg dock Arbetsdomstolen att bytet av en arbetsfri dag på det sätt som skett i detta fall inte kan anses vara ett sådant beslut om en viktigare förändring av arbetstagarnas arbetsförhållanden som har medfört en förhandlingsskyldighet för arbetsgivaren enligt 11 § medbestämmandelagen.

Undantag från arbetsgivarens förhandlingsskyldighet görs om det finns synnerliga skäl. Synnerliga skäl ska tolkas restriktivt och gäller endast i undantagssituationer. Exempel på undantagssituationer är när säkerheten på arbetsplatsen äventyras, när arbetsgivaren oförberedd har försatts i en situation som kräver ett omedelbart beslut eller brådskande affärstransaktioner. 

Besked om schemaändringar

Regler om arbetstidens förläggning och dylikt regleras i arbetstidslagen. I 12 § arbetstidslagen anges att besked om schemaändringar ska lämnas minst två veckor i förväg. Ett sådant besked får dock lämnas senare om verksamhetens art eller händelser som inte har kunnat förutses ger anledning till det.

Sammanfattning och råd

Arbetsgivaren har en förhandlingsskyldighet vid viktigare förändringar av arbets- eller anställningsförhållanden. Att arbetstiden byts till nattetid kan innebära att arbetsgivaren är skyldig att förhandla. Som ovan nämnts finns det undantag från förhandlingsskyldigheten beroende på omständigheterna i verksamheten. Därför kan jag inte med säkerhet svara på om din arbetsgivare har varit skyldig att förhandla. Jag rekommenderar att du kollar upp ditt kollektivavtal för att se vad som gäller. Därefter kan du ta kontakt med din fackförening som kan utreda situationen.

Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.