Hej! Jag har en fråga angående provanställning, då min arbetsgivare 8 dagar över min provanställning tog slut. Kommer och säger att han ska förlänga min provanställning pga hen ej tycker att jag visat allt jag kan eller presterat på det sättet hen trodde. Trots att jag jobbat som bara den och tagit andras pass, samt hoppat in vid sjukdomar samt lärt upp helt nya anställda och fått tagit ansvar. Inte hört ett ljud angående någon negativ respons under min provanställning. Verkligen ingenting. Fick höra efter provanställningen var slut att hen var lite osäker på vissa saker och därefter ska förlänga min provanställning. Detta är väl inte okej?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Regler om provanställning finns i lag om anställningsskydd (LAS). Nedan kommer en redogörelse för relevanta regler i LAS och hur du kan gå vidare i din situation.
Provanställning
Provanställning regleras i 6 § LAS. I bestämmelsen anges att avtal får träffas om tidsbegränsad provanställning, om prövotiden är högst sex månader. Det finns inte en möjlighet att förlänga provanställningen enligt regeln. Både arbetsgivaren och arbetstagaren får avbryta provanställningen i förtid. Avbryts inte provanställningen i förtid under prövotiden är huvudregeln att provanställningen vid prövotidens utgång automatiskt övergår i en tillsvidareanställning.
Avvikelser från 6 § LAS
Som huvudregel gäller att LAS är tvingande till arbetstagarens förmån, 2 § 2 st. LAS. Det är dock möjlighet att göra avvikelser från 6 § LAS genom ett kollektivavtal, 2 § 3 st. LAS. Ett kollektivavtal kan alltså innehålla regler som gör att provanställningen kan förlängas.
Din situation
Du bör kolla upp om arbetsplatsen omfattas av ett kollektivavtal. I anställningsavtalet brukar det framgå vilket kollektivavtal som gäller. Finns det avvikande regler i ett kollektivavtal gäller de reglerna före LAS. Om det inte finns något kollektivavtal gäller som huvudregel sex månaders provanställning och inga möjligheter till en förlängning. Tanken är att provanställningen ska övergå till en tillsvidareanställning efter sex månader.
Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.