Hej
Har hört att det är lag på att skicka ett inkassokrav på 180 kronor innan det går till kronofogden. Betalade fordonsskatt till transportstyrelsen några dagar efter fakturan förföll och missade sedan påminnelseavgiften på 100 kronor. Denna påminnelseavgift har då sedan gått till kronofogden. Senaste påminnelse innehöll inga uppgifter om inkasso utan det var bara en dröjsmålsavgift på 100 kronor. Vad gäller här? Får Transportstyrelsen skicka en obetald påminnelseavgift till kronofogden utan att först ställa inkassokrav och följa inkassolagen?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag ber om ursäkt för sent svar. Nedan kommer information och svar på din fråga.
Inkassokrav
Inkassolagen reglerar hur inkassokrav ska hanteras, dvs hur inkassoverksamhet ska bedrivas. Det finns inget krav i lag på att en fordran måste hanteras via inkasso, utan en skuld kan skickas direkt till Kronofogdemyndigheten. Inkassoverksamheten är endast ett påtryckningsmedel som en privatperson eller företag kan välja att använda sig av för att få personen att betala sin skuld, innan de vänder sig till Kronofogden. I de allra flesta fall finns inte heller någon skyldighet att skicka ut en påminnelse på fakturan. Enligt lagen om ersättning för inkassokostnader mm 2-4 §§ så får en påminnelseavgift tas ut på maximalt 60 kronor samt 180 kronor för kostnader i samband med kravet.
Det stämmer alltså att ett inkassobolag får ta maximalt 180 kronor, men det finns ingen skyldighet att använda sig av förfarandet inkassoverksamhet. Det viktiga är att du nu betalar in påminnelseavgiften samt eventuella räntekostnader så snabbt du kan så du undviker att få en betalningsanmärkning. Om du anser att påminnelseavgiften varit felaktig och vill bestrida den måste du kontakta Transportstyrelsen. Läs mer om inbetalning till Kronofogdemyndigheten HÄR.
Hoppas du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.