Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Får ena parten ta ut alla pengar ur ett gemensamt bankkonto?

Mitt ex och jag har separerat. Vi har två fondkonton och två sparkonton till våra barn som vi båda äger och har dispositionsrätt till. Nu har mitt ex plockat ut alla pengarna till sig själv utan min vänskap. Får han det?

Rådgivarens svar

2019-12-27

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Samäganderätt 
När ett bankkonto eller annat ägs gemensamt av fler person än en kallas detta för samägande. Vid samägande blir samäganderättslagen tillämplig förutsatt att delägarna inte avtalat bort lagens tillämplighet. Respektive delägare äger sin andel och har rätt att förfoga över den enligt 1 § samäganderättslagen. Om ett bankkonto ägs av två person innebär det att dem äger hälften vardera. Respektive delägare har således rätt att förfoga över sin halva av de medlen som finns på bankkontot vilket framgår ur 2 § samäganderättslagen motsatsvis. Enligt 2 § samäganderättslagen ska alla delägare vara eniga om att vidta åtgärder på egendom i sin helhet, i detta fall ska båda kontoägarna vara överens om att ena delägaren ska förfoga över hela de bankmedlen som finns på det gemensamma kontot. 

I ditt fall:
De två fondkonton och de två sparkonton ni äger gemensamt omfattas av samäganderättslagen förutsatt att ni inte avtalat bort lagens tillämplighet. Ni båda har förmodligen rätt att göra uttag från kontot enligt avtalet med banken. Enligt samägandelagen äger du hälften av de medlen som finns på respektive konto och andra hälften ägs av ditt ex. När ditt ex tog ut hela summan på respektive konto inskränkte han på din andel. När ditt ex tog alla bankmedlen från ert  gemensamma konto utan den din vetskap eller tillåtelse kan vissa åtgärder vidtas. Den ena lösningen är att ansöka om betalningsföreläggande via Kronofogdemyndigheten eftersom det uppstått en skuld mellan dig och ditt ex. Man kan säga att när ditt ex tog alla bankmedlen blev skyldig han skyldig dig en skuld motsvarande din andel. Kronofogden kan då hjälpa till att driva in skulden, förfarande kallas för betalningsföreläggande. En ansökan om betalningsföreläggande kan göras efter att skulden förfallit till betalning vilket i detta fall blir från och med den dag du begärt betalning. Kronofogden ska då delge den betalningsskyldige dvs. ditt ex. Om ditt ex godkänner fordran så fastställer Kronofogden denna, om han istället bestrider fordran så kan du begära att ärendet överlämnas till en tingsrätt. Andra alternativet är att du ansöker om stämning i domstol och låter rätten besluta om skulden. Om du väljer att ta upp frågan i domstol kan det vara rekommenderat att hjälp av en jurist. 

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp är du välkommen att ta kontakt med en av våra familjejurister på Familjens Jurist, se här

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.