Hej
Jag har slutat en anställning den 27/9 som var min sista dag. Dock så gjorde jag ett fel o det var att jag struntade i uppsägningstiden. Nu har jag inte fått ut min lön eller semester ersättning. Våran löneperood är från 16-15. Hur ska jag göra för att få dessa pengar o får dom verkligen göra såhär?
Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till oss på Fråga Juristen.
LAS
Frågor om uppsägningstid regleras i Lagen om anställningsskydd (LAS). LAS är en så kallad semidispositiv lag som kan inskränkas genom kollektivavtal. Det går också att avtala om annat i anställningskontraktet om det är till fördel för arbetstagaren.
När arbetstagaren inte iakttar uppsägningstiden
Uppsägningstiden följer av 11 § LAS och beror på arbetstagarens sammanlagda anställningstid hos arbetsgivaren. Om det finns kollektivavtal på din arbetsplats kan uppsägningstiden skilja sig mot vad som följer av LAS. Enligt 38 § LAS blir arbetstagaren skadeståndsskyldig om han eller hon inte iakttar uppsägningstiden. Skadeståndet ska täcka den ekonomiska förlust som arbetsgivaren drabbats av på grund av att arbetstagaren inte iakttagit uppsägningstiden. Bevisbördan ligger på arbetsgivaren för att visa att den lidit en ekonomisk skada. Det är svårt att veta till vilken summa skadeståndet skulle kunna bestämmas i domstol. Ibland kan det stå inskrivet i kollektivavtal hur skadeståndet ska beräknas i dessa situationer, och det kan också finnas en rätt för arbetsgivaren att hålla inne en del av arbetstagarens innestående lön.
Din situation
I din situation så har du vad jag förstår brutit mot uppsägningstiden genom att sluta gå till jobbet direkt efter att du sagt upp dig. Det kan därför ha uppkommit en skadeståndsskyldighet om arbetsgivaren kan visa att de lidit en ekonomisk skada p.g.a. ditt agerande. Du har i grunden rätt till den lön och semesterersättning för de dagar som du faktiskt har arbetat men arbetsgivaren kan hävda att de har en motfordran på dig i anledning av att du är skadeståndsskyldig. Om din arbetsgivare har slutit kollektivavtal råder jag dig att kolla upp hur saken regleras i det aktuella avtalet. Kontakta också gärna den avtalsslutande fackföreningen för hjälp om hur du ska gå vidare i saken.
Jag hoppas att du känner att du fått bättre koll på vad som gäller i din situation, återkom gärna om du har fler frågor så ska vi göra vårt bästa för att besvara dem.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.