Hej jag jobbar på kontor inom avfallsbranschen dær vi dagligen tar emot kunder som kommer før att kasta sitt avtal. Kunderna har fasta kg-priser beroende på avfallstyp.
Jag har sjælv en tanke på att starta mitt eget føretag inom branschen och bli kund i min nuvarande firma dær jag kommer få førmånliga kg-priser.
Tanken ær sen att værva existerande kunder som jag kænner idag, de kommer att gæsttømma avfall før mitt nya føretag till ett lite bættre pris æn de har idag och jag kommer tjæna på mellanskillnaden.
Ær detta straffbart? Jag kænner kunderna, jag har haft tillgång till min nuvarande firmas kundregister med priser osv. Jag kommer sjælvklart vara uppsagt från firman. Finns det någon tidsfrist før nær firman får startas?
Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Din fråga handlar om i vilken utsträckning en arbetstagare får bedriva konkurrerande verksamhet efter att anställningen upphört. Regler för detta finns i lagen om anställningsskydd (LAS) och i lag om skydd av företagshemligheter (FHL).
Under anställningstiden omfattas arbetstagaren av en lojalitetsplikt mot arbetsgivaren, vilket bl.a. innebär att denna inte ska bedriva eller främja konkurrerande verksamhet som kan skada arbetsgivaren. En konsekvenserna av att bryta mot lojalitetsplikten är att arbetstagaren riskerar att bli uppsagd (7§ LAS) eller avskedad (18§ LAS) samt bli skadeståndsskyldig mot arbetsgivaren. Hur omfattande lojalitetsplikten sträcker sig varierar inom olika yrken och kan även bero på vilken ställning du har - ju mer ansvar desto längre sträcker sig lojalitetsplikten. När det gäller konkurrerande verksamhet är det viktigt att betona att brott mot lojalitetsplikten kan föreligga innan själva verksamheten startas. Det räcker med att det finns planer på att bedriva konkurrerande verksamhet och att det föreligger risk för skada för arbetsgivaren. Lojalitetsplikten slutar att gälla när anställningen upphör om det inte finns en konkurrensklausul i ditt anställningsavtal. I vissa branscher är det vanligt att arbetstagare förbjuds att bedriva konkurrerande verksamhet en tid efter att anställningen upphört.
Även om en anställning har upphört, och det inte föreligger en konkurrensklausul, så måste lagen om skydd av företagshemligheter beaktas när arbetstagaren startar konkurrerande verksamhet. Som företagshemlighet räknas information som en näringsidkare håller hemlig eftersom att den vid spridning skulle kunna skada verksamheten (1§ FHL). En arbetstagare bereder sig tillgång till företagshemligheter från sin arbetsgivare riskerar att bli skadeståndsskyldig mot arbetsgivaren (7-9§§§ FHL).
Tillämpning i ditt fall
Din beskrivning tyder på att du har planer på att starta en verksamhet som direkt konkurrerar med arbetsgivarens. Under tiden som du fortfarande arbetar kvar hos din arbetsgivare skulle jag råda dig till att inte starta upp någon verksamhet eftersom att detta kan leda till att du i värsta fall blir avskedad. Tänk på att det i vissa fall räcker med att det finns planer på att starta konkurrerande verksamhet för att det ska föreligga brott mot lojalitetsplikten. Det finns även en risk att arbetsgivaren kräver dig på skadestånd om den konkurrerande verksamheten orsakar intäktsförluster eller annan ekonomisk skada för arbetsgivaren. När du har sagt upp dig från arbetet finns det generellt sett inget förbud mot att starta en konkurrerande verksamhet. Du får däremot inte skriva ned, eller på annat sätt ta med information från din nuvarande arbetsgivare som kan betraktas som en företagshemlighet, det gäller bl.a. kundregister, och inköpspriser. Även detta kan leda till skadestånd (7-9§§ FHL). Kolla även om det finns en konkurrensklausul i ditt anställningsavtal som förbjuder sig från att bedriva konkurrerande verksamhet efter att anställningen har upphört. Finns det en sådan kan du inte starta en konkurrerande verksamhet utan att riskera skadeståndsskyldighet.
Generellt sett ska man som arbetstagare vara försiktig med att starta konkurrerande verksamhet mot sin arbetsgivare. Om jag var i din situation skulle jag kontakta en jurist som arbetar med arbetsrätt innan jag startade upp verksamheten. Om du är ansluten till facket kan det även vara ett alternativ att vända sig till dem för rådgivning. Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.