Hej!
Får man ta ett privatlån och överföra pengarna till ett konto utomlands?
Inledning
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Lån
Då ett lån är ett avtal som ingås mellan två parter finns inga större regler kring lånen. Syftet med att låta detta rättsområde vara oreglerat är för att man förväntar sig att parterna som ingår ett avtal ingår avtalet av fri vilja och är överens om villkoren. Att då reglera och ställa krav skulle verka negativt för alla avtal som ingås.
När du lånar pengar träffar du och den som lånar ut pengar ett avtal som reglerar beloppet som lånas, räntan som ska tillämpas på avtalet samt eventuell amorteringsplan. I vissa fall krävs även någon slags säkerhet för lånet.
Kan man föra över lånade pengar till ett konto i ett annat land?
När du har ingått avtalet med den som lånar ut pengar och pengarna har hamnat på ditt konto är det upp till dig vad du gör med pengarna. Det finns inga regler som hindrar dig från att föra över pengarna till annans konto, varken i Sverige eller till ett konto i ett annat land.
Slutsats
Om du har ingått ett avtal med en utlånare och denne har fört över beloppet till ditt konto så finns det inga regler som kräver att du använder pengarna på ett visst sätt. Du väljer själv om du vill använda pengarna till en resa, till att handla kläder eller föra över pengarna till ett konto i ett annat land. Detta innebär att du inte har något som hindrar att du för över pengarna till din sambos konto i ett annat land för att köpa mark.
Rekommendation
Min rekommendation är att kontakta Familjens Jurist för att upprätta ett samboavtal mellan dig och din sambo. Detta då du tar ett lån som står på dig samtidigt som din sambo får pengarna för att köpa mark. Detta innebär att den som lånar ut pengar kan kräva dig på pengar men inte din sambo, du står alltså betalningsskyldig om ert förhållande upplöses.
Hoppas att du har fått svar på din fråga. Du är varmt välkommen att ställa ytterligare frågor hos oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.