Hej, vilka juridiska möjligheter har jag som dotter att skydda min mamma från hennes nye make som försätter henne i sådana ekonomiska situationer att de båda får betalningsanmärkningar?
Jag misstänker att han använder hennes konton för att fiffla med bokföringen i sitt egna företag. Detta konto är ett kreditkort som är utfärdat i hennes namn men som hon inte har vetskap om Eller nyttjar. Den enda som har haft tillgång (tills i veckan då jag fick fullmakt hos banken) till hennes konton har varit hennes nya make. Detta kort är nu spärrat men jag tänker att det borde vara olagligt att öppna kort i någon annans namn?
Min mamma har försämrad mental hälsa men har ingen diagnos ännu. Jag funderar på om God man är ett bra alternativ för en situation lik denna eller om det finns andra lösningar?
Hej och stort tack för att du vänder dina frågor till oss på Fråga Juristen! Jag ska nedan försöka besvara dem så väl så möjligt genom att dela upp dina frågor i två delar; dels avseende din mammas nya mans brukande av din mammas kort, des avseende vilka möjligheter du har att hjälpa din mamma med ekonomin när hennes hälsa börjar svikta.
Har makar rätt att använda varandras personliga kreditkort?
Svaret på denna frågan är kortfattat; nej. Bara för att två personer gifter sig så betyder det inte att alla tillgångar ägs gemensamt, utan var och en råder fortfarande över sin egendom och svarar för sina skulder (se äktenskapsbalken, ÄB, kap 1 § 3). Är det alltså i fråga om din mammas personliga konto som hennes make tar pengar ifrån så har han ingen rätt att göra så utan hennes samtycke. Saknas sådant samtycke kan det vara i fråga om en straffbar handling som bedöms enligt kapitel 8 i brottsbalken (BRB) om "stöld, råd och andra tillgrepsbrott" (BRB kap 8). Finns samtycke till hans användande är det däremot ingen straffbar handling utan det faller inom ramne för ansvarsfrihet (BRB kap 24 § 7).
Fördelning av bankkonton vid bodelning
Däremot kan det vara så att makars egna bankmedel tas upp vid en bodelning i samband med skilsmässa eller dödsfall. För att undvika att bankmedel behandlas som giftorättsgods, d.v.s. gemensam egendom, vid en bodelning gör makar klokt i att skriva ett äktenskapsförord om vilka medel som bör ses som enskild egendom och därför undantas från bodelningen. I och med att det är i fråga om ett kreditkort i ert fall så antar jag att detta kort enbart användes för krediter, och i ett sådant fall finns det inga tillgångar därifrån att ta med till en bodelning. Om ett kreditkort däremot är belastat med skulder kan dessa räknas av från makarnas giftorättsgods vid en bodening (ÄB kap 10 §§ 1 och 4). Det finns även vissa undantan från en hälftendelning av giftorättsgodset om den ena maken har använt medel från giftorättsgodset för att öka värdet på sin egna enskilda egendom (se ÄB kap 11 § 2 och 4). Eftersom din fråga dock inte rör sig om bodelning kommer jag inte gå inte mer på detta just nu, men du är varmt välkommen tillbaka med ny fråga om detta i framtiden till oss om du skulle ha mer frågor på detta ämnet!
Är det olagligt att öppna ett kort i annans namn?
Ja, det är olagligt att öppna kort i en annans namn om man inte har fullmakt eller liknande som ger stöd för att man har rätt att företa sådana handlingar. Eftersom banker alltid ställer krav på att kontoinnehavaren måste identifiera sig när denne öppnar nytt konto, kan det vara i fråga om olovlig identitetsanvändning om någon, utan dennes samtycke har öppnat konto i dennes namn. Olovlig identitetsanvändning är straffbart enligt brottsbalken och där framgår att den "som genom att olovligen använda en annan persons identitetsuppgifter utger sig för att vara honom eller henne och därigenom ger upphov till skada eller olägenhet för honom eller henne" döms för olovlig identitetsanvändning vilket kan leda till böter eller fängelse i högst två år (BRB kap 4§ 6b). Eftersom att uttangande av krediter med högsta sannolikhet drabbar till mamma skada eller olägenhet, är även skaderekvisitet i paragrafen upppfyllt.
Kan jag bli god man, eller liknande, åt min mamma p.g.a. hennes sviktande hälsa?
Godmanskap
Du kan ansöka om att bli god man åt din mamma för att förvalta en del av hennes angelägenheter på grund av hennes sviktande hälsa. En ansökan om godmanskap görs hos Tingsrätten, och det är rätten som sedan bedömer om du är lämplig som god man samt vilka befogenheter uppdraget exakt ska omfatta. Den vanligaste formen av godmanskap anordnas med stöd av föräldrabalken kap 11 § 4 . Där framgår att om någon "på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person, skall rätten, om det behövs, besluta att anordna godmanskap för honom eller henne." Ett sådant beslut får inte meddelas utan samtycke av den för vilken godmanskap skall anordnas (d.v.s. din mamma), om inte den enskildes tillstånd hindrar att hans eller hennes mening inhämtas.
Det finns också några andra alternativ för dig att förvalta din mammas egendom och hjälpa hennes med hennes angelägenheter genom;
Förvaltarskap
Förvaltarskap är mer ingripande för den enskilde (i fallet din mamma), då hon skulle överlämna hela hennes rättshandlingsförmåga till förvaltaren. Detta skiljer sig på så vis från godmanskapet, då samtycke måste föreligga avseende varje handling från den som godmanskap ska anordnas för. Myndiga barn kan ansöka om att bli förvaltare åt sin förälder, och en ansökan om detta görs även i detta fallet till tingsrätten som sedan avgör om förvaltarskapet är lämpligt eller inte.
Rätten kommer dock inte att förordna om förvaltarskap om det är tillräckligt att en god man anordnas, då det minst ingripande alternativet ska väljas (se föräldrabalken kap 11 § 7).
Framtidsfullmakt
Om du och din mamma önskar en ännu mindre ingripande form, så kan ni alltid upprätta en framtidsfullmakt. Den enskilde kan genom framtidsfullmakt välja vem som ska företräda hen samt vilka ekonomiska och personliga angelägenheter fullmakten ska omfatta (2 § lag om framtidsfullmakter). En framtidsfullmakt är nästan precis som en vanlig fullmakt, d.v.s. ett avtal om ett en fullmaktstagare får tillstånd att vidta rättshandlingar för fullmaktsgivarens räkning i de situationer som specifikt nämns i avtalet. Vad som särskiljer en framtidsfullmakt från en vanlig fullmakt är att den även gäller för framtida situationer då fullmaktsgivaren blir beslutsoförmögen, t.ex. vid fall av demens.
För att få hjälp att upprätta en framtidsfullmakt kan ni använda er av Familjens Jurists online-tjänst för framtidsfullmakter, där ni enkelt kan upprätta er framtidsfullmakt direkt online för endast 899 kr.
Sammanfattning och råd till handlande
Sammanfattningsvis är det olagligt att upprätta ett konto i annans namn (olovlig identitetsanvändning), likväl som det olagligt för makar att ta pengar från varandras konto utan att samtycke föreligger (straffbart enligt BRB) kap 8. Dessa gärningar kan därför självklart anmälas till polisen. Skulle du och din mamma vilja att du ska få rättsligt utrymme att ha hand om hennes ekonomiska och personliga angelägenheter kan ni lösa detta på tre olika alternativ. Antingen kan ni ansöka om att du ska bli god man eller förvaltare hos tingsrätten, där god man är det minst ingripande alternativet och därför ett förstahandsalternativ. Vill ni istället reglera din rättshandlingsförmåga åt din mamma mer detaljerat, skulle jag rekommendera att ni upprättar en framtidsfullmakt.
Jag hoppas att du har fått hjälp på din fråga. Skulle du behöva ytterligare hjälp är du mer än välkommen att boka tid för rådgivning hos någon av våra duktiga och erfarna jurister på Familjens Jurist.
Lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.