Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Får man citera någon annans text?

Hej, det här gäller upphovsrätt till textmaterial (en färsk ledarsida i en stor dagstidning).
1) Får jag utan medgivande från publicisten citera hela texten om jag anger källan?
2) Spelar det någon roll om citatet tekniskt är en traditionell text eller om det är ett fotografi av den aktuella texten i tidningen? I det senare fallet kan jag ju kanske hävda att bilden är ett nytt konstverk som ev lyder under andra regler m a o upphovsrätten.

Rådgivarens svar

2017-09-06

Hej!

Vad kul att du är nöjd med vår tjänst och att du vänder dig till oss igen!

Allmänt om upphovsrätt
För att ett verk ska omfattas av upphovsrätt ska det vara självständigt och originellt, det ska vara ett resultat av skaparens personliga insats. Ett krav för upphovsrätt är att verket ska ha verkshöjd vilket betyder att det ska ha ett visst mått av särprägel. Med detta menas att två personer, oberoende av varandra, inte ska kunna skapa exakt samma verk. Att ett verk har upphovsrätt betyder att skaparen av verket har uteslutande rätt att förfoga över verket. Med detta menas att det endast är skaparen som får framställa exemplar eller göra verket tillgängligt för allmänheten. Den ursprungliga innehavaren av upphovsrätt för framställningar i skrift är den som har skrivit materialet, se 1 § och 2 § lagen om upphovsrätt. En publicist kan också inneha rättigheter för textmaterialet. Den som inskränker i en annans upphovsrätt kan dömas till böter eller fängelse i högst 2 år, se 53 § lagen om upphovsrätt. Det krävs dock att personen har förfarit uppsåtligt eller oaktsamt.

Får man citera en hel text om man anger källan?
Rätten att citera, citaträtten, är en inskränkning i upphovsrätten och regleras i 22 § lagen om upphovsrätt. Det är alltså tillåtet att citera andras verk utan att fråga om tillstånd. Man får dock bara citera offentliga verk. Offentliga verk är verk som har gjorts tillgängliga för allmänheten. Det finns ingen exakt gräns för hur mycket man får citera, dock ska omfattningen kunna motiveras av ändamålet och längden på texten kan ha betydelse. I en lång vetenskaplig framställning kan det vara tillåtet att citera långa stycken, medan det i en kort tidningsartikel kan vara motiverat att bara citera några meningar. Citatet ska användas som hjälpmedel i sitt egna arbete och föra arbetet framåt, det får inte användas bara för att öka underhållningsvärdet. Citatet får inte förekomma i ett kränkande sammanhang och får inte ändras på något sätt, citatet ska överensstämma med god sed. När man citerar ska upphovsmannens namn framgå och källan citatet kommer ifrån.

Vad gäller i ditt fall?
Du vill citera en hel text från en ledarsida i en dagstidning. Eftersom det rör sig om en dagstidning är det ett offentligt verk varför det är tillåtet att citera denna. Om du får citera hela texten är dock svårare att svara på eftersom omfattningen motiveras av ditt ändamål med citatet. Det får även betydelse om det du skriver är en lång text eller bara något kortare. Om du skriver en längre text och du känner att citatet av tidningsartikeln hjälper din egna text, t.ex. att du kritiserar den eller att den hjälper dig att understryka egna ställningstaganden är det vara tillåtet att i vart fall citera stora delar av den. Om det i ditt fall är tillåtet att citera hela artikeln vågar jag inte svara på det detta sällan är tillåtet. Kom ihåg att ange vem som har skrivit texten och källan!

Vad får det för betydelse om det är en bild på texten?
Generellt är bilder alltid skyddade, en bild måste alltså inte ha verkshöjd för att skyddas. Om en bild anses ha verkshöjd skyddas den dock längre än en vanlig bild. Om den har verkshöjd skyddas den 70 år efter att fotografen har gått bort, de utan verkshöjd skyddas av en särskild fotorätt i 50 år från det att bilden togs, se 49 a § lagen om upphovsrätt. Om du tar en bild på någon annans upphovsrättskyddade material bör du först fråga om tillstånd innan du gör bilden tillgänglig för allmänheten.

Vad gäller i ditt fall?
Om du planerar att göra bilden tillgänglig för allmänheten kan detta utgöra ett intrång i upphovsrätten eftersom det är upphovsmannen som har uteslutande rätt till att göra detta. Mitt råd är att fråga den som har skrivit artikeln om det är okej att du tar en bild på den och lägger upp, på så sätt slipper du problem.

Jag hoppas att du fick svar på dina frågor.

Bäste hälsningar,
Sofia Berg

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden