Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Får man fotografera andra utan tillstånd?

Hej!
Jag jobbar som textilslöjdlärare. Min textilsal ligger på bottenvåningen och det finns en låg gardin för att täcka för insyn. Troligtvis måste man stå på något/någon för att kunna se in. Jag får väldigt många unga gäng, vissa från skolan och vissa som inte hör till skolan, som stannar och tittar in och knackar på fönstret. Vissa använder sina mobiler och filmar vad vi gör här innan lektionen. Jag upplever mycket störningar p.g.a. detta i mitt arbete. Min fråga är om jag har rätt att fotografera någon som stannat och tittar in som ett bevis på störningen som jag kan visa min arbetsgivare/skolan.

Rådgivarens svar

2020-02-02

Hej, stort tack för att ni vänder er till Fråga Juristen med era frågor.  

Det finns ingenting som säger att ni inte får fotografera någon som går förbi ert arbetsfönster. Tvärtom är det som huvudregel okej att fotografera på allmän plats samt fotografera på egen privat mark. 

Kan det vara brottsligt att fotografera någon? 

Friheten att få fotografera inskränks i sin tur i brottsbalken (BrB). Enligt BrB 4:6a är det otillåtet att filma eller fotografera någon i hemlighet som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande utrymme. Brottet kallas kränkande fotografering. Att på allmän plats filma någon kan också utgöra ett brott om det klassificeras som ofredande enligt BrB 4:7. För att det ska utgöra ofredande krävs dock att man är hänsynslös eller på annat sätt utsätter någon för störande kontakter som i sin tur är ägnade till att kränka personens frid på ett kännbart sätt. Det kan till exempel vara att man vid upprepade tillfällen är närgången och filmar någon. Vidare får man inte fotografera skyddsobjekt, t.ex. vissa militäranläggningar.   

Att visa fotografiet till arbetsgivare/skola är okej och kräver inget samtycke. I vissa fall krävs dock samtycke från den fotograferade personen, så är fallet när man vill använda ett fotografi i kommersiellt syfte.

Slutsats

Du har rätt att fotografera på din arbetsplats och kan visa fotografiet för din arbetsgivare. 

Hoppas du har fått svar på din fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.