Hej! Jag har en fråga gällande allemansrätten. Frågan lyder: Får man plocka blommor eller bär som växer utanför från någon annans tomt? Vilken lagstiftning ska man kolla på, då? Behöver blombusken eller börbusken växa ett antal bestämda meter från staketet eller muren för att det ska vara lagligt att plocka på just det området, där busken växer?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Nedan kommer en allmän redogörelse om allemansrätten utifrån relevant lagtext och sedan en sammanfattning utifrån din situation.
Regler om allemansrätten
Regler om allemansrätten finns i regeringsformen (RF) och miljöbalken (MB).
Allemansrätten är grundlagsskyddad enligt 2 kap. 15 § RF och innebär en generell rätt för alla att vistas i naturen. Lagen definierar inte vad allemansrätten omfattar utan den bestäms genom bland annat annan lagtext och praxis.
För en markägare innebär allemansrätten att hen behöver tåla att andra uppehåller sig på ägarens mark och i viss utsträckning också nyttjar fastigheten. Det kan exempelvis vara att någon tillfälligt slår upp ett tält för en enstaka natt, eller plockar bär och svamp.
Enligt 7 kap. 1 § MB ska den utnyttjar allemansrätten eller som vistas i naturen visa hänsyn och varsamhet mot naturen. Det innebär även en skyldighet att visa hänsyn mot markägaren eller annan nyttjanderättshavare, exempelvis genom att inte tillfoga större olägenheter eller ekonomisk skada genom sitt utnyttjande av allemansrätten. Det kan exempelvis innefatta en skyldighet att visa respekt mot områden på markägarens fastighet som är tydligt privata.
Hemfridsbrott
Frågor om brott regleras i brottsbalken (BrB). I 4 kap. 6 § BrB finns en bestämmelse om hemfridsbrott och innebär ett förbud mot att olovligen ta sig in eller stanna kvar i någon annans bostad. Begreppet bostad innefattar även omkringliggande tomt och trädgård som hör till bostaden.
I förhållande till allemansrätten är det därför viktigt att inte befinna sig för nära någon annans bostad. Det kan däremot vara svårt att veta vad som är för nära en tomt. Enligt praxis är inte stängsel avgörande som markering för vad som är ett tillräckligt avstånd, även om det kan vara det vid mindre fastigheter. Man däremot sagt att det inte får vara så nära att man har insyn i bostaden (se rättsfallen RÅ 1991 ref. 54 och RÅ 1972 s. 19).
Plocka blommor och bär
Som ovan nämnt så säger inte lagtexten så mycket om vad allemansrätten faktiskt innebär och vad som är tillåtet och inte. För att få vägledning kan man exempelvis läsa information från relevanta myndigheter. På Naturvårdsverkets hemsida finns utförligare beskrivet vad som gäller om man vill plocka blommor och bär på annans tomt.
Sammanfattning
Allemansrätten innebär en rätt för var och en att vistas i naturen, och därmed även en rätt att i viss utsträckning befinna sig på och utnyttja privat mark. Det definieras inte i lagen vad som omfattas av allemansrätten, däremot ska man visa hänsyn till såväl markägaren som till naturen. I förhållande till markägaren är det viktigt att inte vara till större olägenhet och att inte vistas för nära dennes bostad.
Din situation
Att plocka blommor som växer utanför annans tomt omfattas normalt av allemansrätten. Däremot får man inte befinna sig på annans tomt och vara till större olägenhet för markägaren eller den som bor på tomten. Det anges inte i lagen hur många meter från ett staket eller mur som är tillåtet att plocka från, utan det blir en bedömning utifrån det enskilda fallet. Tanken är att de som bor på tomten inte ska störas av ert plockande, och en bra förhållningsregel kan därför vara att det inte ska vara insyn i bostaden från platsen.
Jag hoppas att du fick vägledning av svaret. Om du har fler frågor är du varmt välkommen att ställa en till fråga till Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.