Att spela in någon under ett samtal (telefon eller öga mot öga) där dom inte får veta det (alltså att man inte frågar om det är okej/godkänt). Är det okej enligt lagen? Om man använder det som bevis för privata syften och inte inom till exempel rätten, polisärenden och dylikt. Sen undrar jag även OM man nu faktiskt får bevis/ett erkännande, från personen i fråga, ang något som är olagligt. Går det då att t.ex. kontakta polisen om det, och ha som bevis material?
Hej och stort tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga juristen med din fråga.
Olovlig eller tillåten avlyssning?
Huvudregeln är att det enligt 4:9a brottsbalken (BrB) är olagligt att spela in privata samtal om de som deltar i samtalet är omedvetna om att inspelning sker, samt att den som spelar in inte själv deltar i samtalet. Motsatsvis går det alltså att utläsa att det är fullt tillåtet att spela in samtal som man själv är delaktig i. Det krävs inte heller att den andra samtalsparten är medveten om att samtalet spelas in, så länge personen som spelar in själv deltar i dialogen. Detta gäller alldeles oavsett om samtalet sker över telefon eller öga mot öga.
Eftersom det av din fråga inte framgår om det är du eller någon annan som spelat in och huruvida den som spelat in faktiskt deltagit i samtalet eller ej, kan jag tyvärr inte ge dig svar på om inspelningen är okej i just ditt fall. Om det skulle vara du själv som deltagit och spelat in konversationen utan din samtalsparts vetskap är det givetvis tillåtet.
Bevis i privata syften kan riskera att aktualisera andra brott
Du skriver att inspelningen avses att användas som bevis i privata syften. Jag vill dock upplysa dig om att det kan finnas andra brott som skulle kunna aktualiseras ifall inspelningen avser känslig information. Skulle exempelvis inspelningen innehålla sådant som utpekar samtalsparten som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars annan information som skulle kunna leda till att personen missaktas om inspelningen skulle spridas så kan brottet förtal aktualiseras (BrB 5:1). Var därför noggrann med att inte sprida inspelningen ifall den innehåller känslig information.
Använda inspelning i brottsutredning
Angående din fråga om man kan vända sig till polisen med inspelningen så är svaret ja. Detta gäller alldeles oavsett om inspelningen som upptogs var tillåten eller olaglig. Enligt BrB 4:9a är det själva ljudupptagningen vid inspelningstillfället som är olaglig om upptagningen görs av någon som inte deltar i dialogen. Att lyssna på inspelningen i efterhand är i sig inte ett brott enligt paragrafen. Det står därför den som spelat in fritt att använda inspelningen som bevismaterial vid en brottsutredning genom att överlämna inspelningen till polisen. Har personen som spelat in emellertid inte deltagit i dialogen riskerar denne att själv bli åtalad för brott.
Jag hoppas du fick svar på din fråga.
Med vänliga hälsningar,
Sara
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.